МЗС Фінляндії очолив критик РФ, відкритий гей і противник референдуму щодо НАТО

Четвер, 6 червня 2019, 20:27

61-річний Пекка Хаавісто став міністром закордонних справ Фінляндії у новому уряді країни, що склав присягу 6 червня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Yle.

Хаавісто - одна з найстарших і найважливіших фігур зеленого руху в Фінляндії, йдеться у матеріалі. Він також став найстаршим міністром нового уряду.

Парламент Фінляндії обрав нового прем’єр-міністра

Хаавісто - один з найпопулярніших фінських політиків. Він багато разів був депутатом парламенту, кілька разів займав міністерські пости, двічі ставав головою партії "Зелений союз" і двічі балотувався в президенти. 

На минулих президентських виборах Пекка Хаавісто сенсаційно вийшов у фінал голосування.

Свого часу він критикував Захід за надто м'яку позицію щодо Росії і виступав за активізацію ролі Фінляндії у врегулюванні російсько-українського конфлікту.

 
Пекка Хаавісто
Pekka Tynell / Yle

"Фіни прекрасно вміють виконувати посередницькі функції у врегулюванні конфліктів", - казав він.

Хаавісто впевнений в тому, що міжнародна активність відповідає інтересам фінів. Наприклад, беручи участь в переговорах щодо Донбасу, Фінляндія могла б знизити напруженість в балтійському регіоні, вважає політик.

При цьому він засуджував анексію Криму Росією і її війну на сході України. 

Майбутній уряд Фінляндії представив програму зовнішньої політики

Хаавісто однозначно виступає проти вступу до НАТО і також проти референдуму щодо НАТО. Міністр побоюється, що зовнішні сили за допомогою кібертехнологій будуть маніпулювати громадською думкою. Кібербезпека і цілеспрямована дезінформація - ще одна тема, яка турбує політика.

Цивільний партнер Хаавісто - стиліст Нексар Антоніо Флорес, виходець з Еквадору. Під час президентських перегонів 2018 року Хаавісто заявив, що його нетрадиційна сексуальна орієнтація у політичному житті не є перешкодою навіть при зустрічах з лідерами ісламських держав і тим більше не стала б причиною відмови від зустрічі з главою РФ Владіміром Путіним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: