Велика Британія відкинула останню пропозицію ЄС по торгівлі – ЗМІ

Неділя, 13 грудня 2020, 10:46

Вже найближчим часом, ймовірно – 13 грудня, ЄС та Британія мають визначитися про доцільність подальших переговорів про новий формат торгових відносин.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Bloomberg з посиланням на власне джерело у британській переговорній команді.

За його словами, останні переговори, що відбулися 12 грудня, не принесли успіху – Велика Британія відхилила останню пропозицію ЄС як "неприйнятну".

"Прем'єр-міністр абсолютно чіткий: будь-яка угода повинна бути справедливою і поважати фундаментальну позицію про те, що Велика Британія буде суверенною державою", - заявив урядовець.

Попри це, переговори триватимуть й вночі до кінця неділі 13 грудня. У разі відсутності подальшого прогресу прем'єр-міністр Борис Джонсон та президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн мають виступити із заявою про неможливість подальших переговорів.

Це означатиме, що від початку 2021 року торговий режим між Британією та ЄС визначатимуть лише правила Світової організації торгівлі. Такий сценарій противники виходу Британії зі складу ЄС назвали "жорсткий  Brexit",  а прихильники - "чистий  Brexit".

Нагадаємо, що Велика Британія вийшла з ЄС у січні, але залишається де-факто його членом до 31 грудня, доки діє перехідний період.  Обидві сторони кажуть, що хочуть укласти торгову угоду, але переговори зайшли в глухий кут. Напередодні Урсула фон дер Ляєн заявила, що "ймовірність неукладення угоди вища, ніж укладення".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: