ЄС закликав "Талібан" припинити бойові дії в Афганістані

Четвер, 5 серпня 2021, 12:27

Євросоюз закликав до термінового і постійного припинення вогню в Афганістані, а також засудив активізацію бойових дій з боку "Талібану".

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в спільній заяві глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля і єврокомісара з питань гуманітарної допомоги та кризових ситуацій Янеза Ленарчича.

"Європейський Союз засуджує значну ескалацію насильства в Афганістані, викликану активізацією нападів талібів, зокрема збройний напад на офіс Місії ООН в провінції Герат, напад і подальші дії в Лашкар-Гахе, що забрали щонайменше життя 40 осіб серед цивільного населення, і останній напад на резиденцію міністра оборони Бісмілля Мохаммаді в Кабулі, в результаті якого вісім людей загинули і не менше 20 осіб отримали поранення", - йдеться в заяві.

В ЄС підкреслили, що військовий наступ талібів прямо суперечить їхній заявленій відданості врегулювання конфлікту шляхом переговорів і мирного процесу в місті Доха.

"Порушення принципів міжнародного гуманітарного права і прав людини продовжуються, особливо в районах, контрольованих талібами, такі як довільні і позасудові вбивства цивільних осіб, публічні побиття жінок і руйнування інфраструктури. Деякі з цих дій можуть бути прирівняні до військових злочинів і вимагають розслідування. Відповідальні бойовики або командири "Талібану" повинні бути притягнуті до відповідальності", - йдеться в заяві.

Як відомо, США оголосили про виведення своїх військ з Афганістану,  що означає також завершення операції НАТО в Афганістані. Афганську територію вже залишили німецькі військові. Великобританія теж завершує виведення військ.

Після цього "Талібан" почав масштабну наступальну операцію, відтісняючи урядові сили і захоплюючи дедалі більше районів країни.

Багато спостерігачів побоюються, що після виведення остаточного міжнародного військового контингенту "Талібан" знову захопить контроль над більшістю території Афганістану, як це було до жовтня 2001 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: