Головний дипломат ЄС вважає, що Путін не зупинить постачання газу Європі у відповідь на санкції

Понеділок, 28 березня 2022, 10:02

Головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель не вважає реалістичним сценарій, що президент РФ Владімір Путін задля шантажу Європи зупинить постачання нафти й газу, вимагаючи послаблення жорстких санкцій. 

Як повідомляє Euractiv, про це він сказав в інтерв’ю 27 березня, пише "Європейська правда".

Боррель на полях форуму у Досі (Катар), де обговорювали війну в Україні, кризу біженців та зміни клімату, зазначив, що не вірить у можливість такого шантажу, тому що Кремлю самому необхідно продавати свої енергоресурси, які забезпечують значну частину доходів бюджету.  

Водночас Боррель зауважив, що Путін став дуже непередбачуваним.

"Я не можу подивитися, що в голові у Путіна, і не знаю, що він зробить. Я ніколи не вірив, що він справді готує вторгнення, і, більш того, буде руйнувати Україну так, як він це робить", - зазначив головний дипломат ЄС.

Він зазначив, що західні санкції вже значною мірою заблокували активи, які Росія має в країнах Північної Америки, Європи та у Японії, хоча й визнав, що є багато інших, зокрема у Китаї.

Жозеп Боррель визнав, що Європі вже доводиться і самій платити ціну за санкції проти Росії, тому що європейські споживачі спостерігають стрімке зростання цін на енергоносії, проте наголосив, що санкції мають зберігатися і посилюватися, тому що Путін рівняє з землею українські міста. 

За його словами, США було значно легше застосувати енергетичне ембарго, ніж Європі, яка імпортує з РФ справді багато ресурсів. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: