Шольц після розмови з Путіним: домовленість G7 не платити за газ РФ у рублях залишається чинною

Середа, 30 березня 2022, 22:17

Домовленість країн Групи семи про оплату за постачання російських енергоносіїв лише у євро чи доларах, як і передбачено договорами, залишається чинною.

Про це йдеться у заяві уряду Німеччини за підсумками телефонної розмови канцлера Олафа Шольца із президентом РФ Владіміром Путіним.

Згідно із заявою, Путін поінформував про підписаний закон, згідно з яким з 1 квітня постачання газу має оплачуватись у рублях, однак наголосив у розмові, що для європейських договірних партнерів нічого не зміниться.

"Платежі, як і раніше, будуть здійснюватися виключно в євро і переводитимуться в звичайному режимі в Газпромбанк, на якого санкції не поширюються. Потім банк конвертує гроші в рублі", - зазначили в уряді Німеччини.

"Канцлер Шольц НЕ (виділено великими літерами в пресрелізі – ред.) погоджувався на цю процедуру в розмові, а лише запросив письмову інформацію для більш точного розуміння процедури. Залишається чинною домовленість G7: постачання енергії оплачуються виключно в євро або доларах, як зазначено у договорах", - йдеться у заяві.

Раніше Кремль висунув ультиматум про те, що з квітня за поставки газу "недружнім країнам" потрібно буде розраховуватись виключно у рублях, а не в євро чи доларах. 

Німеччина і група G7 відкинули цей ультиматум у понеділок. 

Представник російського уряду відразу ж заявив, що у разі відсутності оплати за газ постачання буде припинено

Читайте аналітику на цю тему: Дерев'яні погрози: які наслідки матиме новий газовий ультиматум РФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: