Макрон підтвердив Зеленському, що заявку України на вступ до ЄС розглянуть на саміті у червні

Середа, 18 травня 2022, 07:15

Президент Франції Еммануель Макрон у телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським сказав йому про те, що заявку України на вступ до ЄС розглянуть на червневому саміті блоку.

Про це йдеться у комюніке Єлисейського палацу за підсумками розмови, пише "Європейська правда". 

"Президент Республіки підтвердив президенту Зеленському, що заявка України на вступ до ЄС буде розглянута під час саміту Європейської ради у червні на основі висновку Європейської комісії та в дусі, який висловили під час Версальського саміту країни-члени, проголошуючи, що Україна є частиною європейської родини", - йдеться у заяві.

Єлисейський палац додає, що Макрон нагадав про свою ідею нового формату співпраці, яку він висловив у промові 9 травня у Європарламенті - про політичну європейську спільноту, яка "дозволила би, зокрема, супроводжувати країни-кандидати у форматі співпраці в різних сферах, корисної для всіх".  

Також Еммануель Макрон пообіцяв продовжувати поставки зброї та іншу підтримку.

Зазначимо, Франція зараз є головуючою країною у Раді ЄС.

Нагадаємо, 28 лютого, за 4 дні після початку російської агресії, Україна офіційно подала до Брюсселя заявку про вступ до ЄС та висловила сподівання, що ЄС, зважаючи на обставини, зможе швидко розпочати процедуру.

9 травня Україна завершила заповнення другої і фінальної частини опитувальника для отримання статусу країни-кандидата на членство в ЄС. За інформацією ЗМІ, Єврокомісія надасть висновок щодо заявок України, Молдови та Грузії 8 або 15 червня. Червневий саміт Євроради відбудеться 23-24 червня.

Детально процедуру вступу України до ЄС читайте у статті Кандидатський максимум: як Єврокомісія планує просувати Україну до членства у ЄС.

Про результати Версальського саміту Євросооюзу для України - у статті Дорога до членства: що пообіцяли та що загальмували на "українському саміті" ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: