Боррель: ЄС має скоординовано підвищити витрати на оборону, хоч це буде нелегко

Вівторок, 31 травня 2022, 11:04

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель повідомив, що у другий день саміту в Брюсселі лідери обговорять посилення оборонних витрат у скоригований спосіб.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", він сказав, прибувши до будівлі Євроради, де відбувається саміт.

"Ми повинні робити більше. Але ми маємо зробити це разом. Якщо кожна держава-член збільшить свої витрати кожна по-своєму на ікс відсотків, це буде велике марнування грошей, тому що ми не зможемо виправити ані дублювання, які у нас є, ані прогалини - тобто те, чого ніхто з нас не має", - сказав Боррель.

Він визнав, що домовитись буде нелегко, оскільки питання оборони є у компетенції держав-членів.

"Ми повинні збільшити наші витрати у скоординований спосіб. Це не буде легко, тому що військо є основою національного суверенітету. Щоб намагатися просувати усі військові питання, це потребуватиме багато політичних навичок", - додав він.

Але він наполіг, що війна в Україні засвідчила необхідність для ЄС бути добрим не тільки у торгівлі чи у верховенстві права, але мати також потужну військову міць.

Нагадаємо, Європейський Союз на саміті 30 травня подолав опір кількох держав-скептиків та ухвалив політичне рішення про запровадження нафтового ембарго проти Росії. Виняток зроблений для трубопровідної нафти. 

Лідери ЄС також домовилися, що в шостому пакеті санкцій буде також відключення від SWIFT найбільшого російського банку – "Сбербанку".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: