В Гаазі зібралась зустріч щодо воєнних злочинів у війні Росії проти України

Вівторок, 31 травня 2022, 14:21

Представники групи країн, які працюють над розслідуванням воєнних злочинів Росії в Україні, у вівторок зустрічаються в Гаазі на тлі закликів притягнути до відповідальності винних у скоєних звірствах.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство AP.

Координаційна зустріч проходить у вівторок в агентстві Європейського Союзу з питань співробітництва у судовій сфері Євроюст за участю членів Спільної слідчої групи та прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) Каріма Хана.

Спільна слідча група, що складається з України, Литви та Польщі, яка збирається у вівторок у Гаазі, була створена наприкінці березня, через кілька тижнів після того, як МКС розпочав розслідування в Україні.

Головний прокурор МКС Карім Хан відвідав Україну, зокрема Бучу, і зібрав групу слідчих, які збирають докази на звільнених територіях.

Серед учасників зустрічі - генеральний прокурор України Ірина Венедиктова. Її офіс уже порушив понад 8000 кримінальних справ, пов'язаних з війною, і виявив понад 500 підозрюваних, зокрема російських міністрів, воєначальників та пропагандистів.

Президент України Володимир Зеленський назвав убивства мирних жителів "геноцидом" та "воєнними злочинами", а президент США Джо Байден назвав президента Росії Владіміра Путіна "воєнним злочинцем", який має постати перед судом.

Росія категорично заперечує, що її війська винні у звірствах.

Дедалі частіше звучать заклики до створення спеціального трибуналу для судового переслідування Росії за злочин агресії в Україні. МКС не може переслідувати злочин агресії, бо ані Росія, ані Україна не є членами суду.

Читайте також 10 головних питань про геноцид в Україні, покарання за нього та міжнародні суди і Найбільший злочин росіян. Чому доведення геноциду в Україні здатне змінити світ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: