Єврокомісія вважає Хорватію готовою приєднатися до єврозони з 2023 року

Середа, 1 червня 2022, 20:26

Європейська комісія дійшла висновку, що Хорватія готова переходити на євро з 1 січня 2023 року і стати двадцятою країною єврозони.

Про це повідомляють у комюніке Єврокомісії, пише "Європейська правда".

"Хорватія відповідає усім чотирьом необхідним критеріям і її законодавство повністю сумісне з вимогами договору і статуту Європейської системи центральних банків… З огляду на оцінку Комісії та беручи до уваги додаткові фактори… Єврокомісія вважає, що Хорватія відповідає критеріям для переходу на євро. Відтак ЄК прийняла пропозиції для рішення Ради та постанови щодо введення євро у Хорватії… Рада ЄС схвалить остаточне рішення щодо переходу Хорватії на євро у першій половині липня - після обгворень у Єврогрупі та Європейській раді, та після отримання позиції Європарламенту і ЄСЦБ", - зазначають у комюніке. 

Позитивний висновок щодо Хорватії опублікували у звіті щодо готовності переходу на євро, де оцінюють прогрес також Чехії, Угорщини, Польщі, Румунії, Болгарії та Швеції. 

Згідно з ним, лише Хорватія та Швеція відповідають критерію про стабільність цін; всі зазначені країни, крім Румунії, відповідають критерію про публічні фінанси; Болгарія і Хорватія відповідають критерію щодо обмінного курсу; Болгарія, Хорватія, Чехія та Швеція - критерію щодо довгострокової процентної ставки.

Нагадаємо, у середині травня хорватський парламент ухвалив законопроект про приєднання до єдиної європейської валюти. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: