Підтримка НАТО в державах-членах Альянсу перебуває на "історично високому рівні" – опитування

Середа, 22 червня 2022, 18:37

Опитування громадян 30 держав-членів Північноатлантичного Альянсу напередодні саміту в Мадриді показало, що підтримка НАТО залишається високою і продовжує зростати.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Згідно з опитуванням, 71% жителів країн НАТО вважає Альянс важливою складовою майбутньої безпеки своєї країни, а також підтримує членство країни в НАТО. Лише 9% вважають, що Альянс не є важливим.

84% респондентів у державах НАТО зараз проголосували б за те, щоб їхня країна приєдналася до Альянсу, решта ж 16% висловилися б проти.

Вступ до НАТО підтримують 76% українців, на сході - також більшість

60% опитаних вважають, що їхня країна стала більш безпечною в результаті співпраці країн Північної Америки та Європи. Протилежної думки – що така співпраця знизила рівень безпеки – дотримуються натомість 20% опитаних.

Колективна безпека, закріплена в статті 5 Вашингтонського договору, також підтримується більшістю держав-членів НАТО: 67% вважають, що їхня країна має захищати іншого члена Альянсу в разі нападу, лише 11% не погоджуються.

Крім того, 62% респондентів погоджуються, що членство в НАТО зменшує ризик вторгнення, а 16% вважають, що це не так.

Дві треті європейців позитивно оцінюють членство в ЄС – опитування

Повномасштабне вторгнення Росії проти України також вплинуло на жителів країн Альянсу: 67% вважають, що війна вплине на безпеку їхньої країни, ще 70% - стурбовані перспективою війни в одній із країн НАТО.

Росію негативно оцінили 68% жителів Альянсу (на 27% більше, ніж торік), стільки ж повідомили, що за останній рік погіршили ставлення до Москви. Лише 9% позитивно ставляться одо Москви.

Водночас до Китаю негативно ставляться 52% респондентів (минулого року було 41%), а 12% - навпаки, позитивно.

Опитування відбулося в онлайн-форматі протягом 26 квітня – 11 травня в усіх 30 державах-членах Альянсу. Вибірка в кожній країні становила по 1000 респондентів (у Чорногорії, Албанії та Північній Македонії – по 500).

Дивіться відео ЄвроПравди про особливості вступу до НАТО: Хто і як вступав у НАТО до України: були країни після війни, частково окуповані і ті, хто чув "ні!".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: