РФ припинила співпрацю з Норвегією у сфері ядерної безпеки

П'ятниця, 3 червня 2022, 12:42

Російське державне агентство "Росатом" повідомило про припинення роботи спільної з Норвегією комісії про співробітництво у сфері ядерної та радіаційної безпеки.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", пише The Moscow Times.

Головною причиною відмови від співпраці з Норвегією в Росії назвали замороження норвезькою стороною фінансування проєктів із ядерної безпеки у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

При цьому норвезька сторона заявляла, що готова й надалі підтримувати контакт із Москвою, обмін критичною інформацією та підготовку до екстрених ситуацій.

"Співпраця у сфері ядерної безпеки між Норвегією та Росією є ключовим виміром двосторонньої співпраці. Зменшення ризику нещасних випадків і радіаційного забруднення - в наших спільних інтересах", - йшлося в заяві МЗС Норвегії за підсумками останнього засідання норвезько-російської комісії з ядерної безпеки.

Росія та Норвегія розпочали співпрацю у сфері ядерної та радіаційної безпеки майже три десятиліття тому. У Баренцевому морі, вихід до якого мають обидві країни, розташовані ядерні відходи від радянських підводних човнів.

З початку дії спільної комісії Норвегія надала Росії понад два мільярди євро на зберігання ядерних відходів та зміцнення безпеки електростанцій і криголамів.

А проте, Росія за цей час жодного разу не повідомляла Норвегію про інциденти, пов’язані з ядерною безпекою - як-от під час пожежі на ядерній субмарині "Лошарік" у липні 2019 року чи вибуху на ядерному об’єкті в Білому морі того ж року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: