Столтенберг: протокол про приєднання Швеції та Фінляндії до НАТО підпишуть 5 липня

Четвер, 30 червня 2022, 16:15

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у четвер підтвердив, що члени Альянсу підпишуть протокол про вступ Швеції та Фінляндії в Альянс наступного вівторка – тобто 5 липня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Yle.

Швеція готова до агресивних дій Росії через рішення вступити в НАТО - прем'єрка

"Ми здійснимо офіційне підписання протокол про вступ з міністрами закордонних справ Фінляндії та Швеції у вівторок", – сказав генеральний секретар НАТО на пресконференції у четвер.

У коментарі Yle глава МЗС Фінляндії Пекка Хаавісто заявив, що переговори про вступ, найімовірніше, почнуться у понеділок, 4 липня. Цей крок необхідний, щоб переконатися, що країни відповідають політичним, економічним і військовим вимогам Альянсу.

Зазначимо, що після підписання протоколу про вступ Швеція та Фінляндія стануть членами-спостерігачами НАТО, що дасть їм змогу брати участь у зустрічах Альянсу й налагодити ще більш тісну співпрацю перед фактичним приєднанням. Це станеться вже після ратифікації протоколу про вступ всіма 30 державами-членами НАТО.

Нагадаємо, Північноатлантична рада 29 червня офіційно розпочала процес вступу Фінляндії та Швеції. Країни подали заявки на вступ одночасно у травні, але весь цей час їх блокувала Туреччина.

Читайте також: НАТО йде на кордон до Росії: як з'явилося історичне рішення та чого ще чекати від саміту в Мадриді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: