Уряд Латвії підтримав переведення всієї освіти на латиську мову до 2025 року

Вівторок, 7 червня 2022, 17:22

Кабінет міністрів Латвії у вівторок підтримав поправки до закону про освіту стосовно переведення всієї освітньої системи на латиську мову до 2025 року.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", пише Delfi.

Передбачається, що в дитячих садочках усіх форм власності навчання здійснюватиметься державною мовою вже з 1 вересня 2023 року.

Що стосується шкіл, то там перехід на латиську мову відбуватиметься поступово: для перших, четвертих і сьомих класів – з 1 вересня 2023 року; других, п’ятих і восьмих – з 1 вересня 2024 року; а для решти – з 1 вересня 2025 року.

У навчальних закладах професійної освіти коло мов, що вивчаються, буде звужене до державних мов Європейського Союзу — тобто не можна буде вивчати російську мову як іноземну.

Додатково законопроєкт встановлює жорсткіші вимоги володіння державною мовою до керівників освітніх установ та викладачів. Вони повинні володіти латиською мовою на рівні не менш як C1.

Учням з національних меншин у закладах освіти пропонуватимуть можливість вивчати мову та історію культури національних меншин у межах фінансованих владою програмах освіти.

Зазначається, що для набуття чинності законопроєктом його ще повинен підтримати Сейм Латвії.

Ще у 2018 році у Латвії ухвалили поправки до закону про освіту, що передбачають поступовий перехід шкіл національних меншин на навчання державною мовою.

У 2019 році Конституційний суд Латвії визнав перехід освіти національних меншин в державних і муніципальних школах на латиську мову таким, що відповідає Конституції. Цей процес зрештою розпочався того ж року, а паралельно почалися обговорення повного переходу системи освіти на національну мову.

Читайте також: Міністр освіти Латвії: Шкільна реформа не залишить підґрунтя для "русского мира".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: