Посол ЄС пояснив подальшу процедуру вступу України

Середа, 24 серпня 2022, 09:31

Європейська комісія має до початку переговорів про вступ оцінити прогрес України у роботі за сімома пріоритетними сферами реформ, які супроводжували рішення про надання статусу кандидата в червні.

Про це сказав в інтерв'ю "Європейській правді" посол ЄС в Україні Матті Маасікас, пише "Європейська правда".

"Зараз в України є статус кандидата. Юридично наступний крок – це початок переговорів про вступ, відповідно до усталеної процедури розширення ЄС. Але перед тим Єврокомісія має оцінити прогрес України у роботі по семи пріоритетних сферах реформ. Це ті рекомендації, що супроводжували рішення про надання статусу кандидата в червні", - сказав він.

За словами Маасікаса, сьогодні важко говорити про можливі часові рамки цієї оцінки.

"Зазвичай це відбувається так: країна  подає заявку на вступ, а потім ЄС її оцінює, і перед тим, як надати статус кандидата, висуваються умови. У випадку України це було навпаки. Рішення 23 червня, по суті, означає, що ЄС довіряє Україні", - сказав Маасікас.

Він наголосив, що ЄС не встановив чіткі умови для наступних кроків, а натомість надав статус кандидата, але водночас розраховує, що Україна працюватиме над цими сферами.

"Коли ви подивитеся на ті 7 сфер, 7 рекомендацій, то там записано не те, що можна зробити швидко, за тиждень. Це потребуватиме більше часу. А Євросоюз буде оцінювати  загальну картину. Варто очікувати, що друга половина 2023 року – це  той час, коли можна чекати якихось висновків з цієї оцінки. Як частина нормального процесу розширення, який діє також для інших країн", - пояснив посол.

Дивіться інтерв'ю Матті Маасікаса на Youtube-каналі "Європейської правди" - Посол ЄС: інтерв'ю про головне. Чи готова Україна йти до вступу? Куди пішли "мільярди на зброю"?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: