Польща і Словаччина відкрили газове сполучення

фото
П'ятниця, 26 серпня 2022, 12:17

Прем’єр-міністри Польщі та Словаччини Матеуш Моравецький і Едуард Геґер у п’ятницю відкрили інтерконектор, покликаний збільшити енергетичну безпеку обох країн.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Польське радіо" та Dennik N.

Урочисте відкриття інтерконектора відбулося в селі Страхотина в Сяніцькому повіті на півдні Польщі.

"Це газогін для миру і безпеки, на відміну від того, який був побудований Німеччиною і Росією за підтримки інших країн – я маю на увазі "Північні потоки", які були газогонами для війни", – заявив польський прем’єр.

Він також подякував словацькому колезі за "особисту відданість побудові безпеки на основі системи Північ-Південь, а не Схід-Захід і залежності від Росії".

Дуда закликав розібрати "Північний потік-2" – це помітили в російському посольстві

Також глави урядів Польщі та Словаччини обговорили інші питання двосторонньої співпраці, зокрема підтримку України та посилення санкцій проти Росії.

Відкритий інтерконектор з польського боку завдовжки 60 кілометрів, а зі словацького – понад 100. Його пропускна спроможність – 4,7 мільярда кубометрів газу в напрямку Словаччини і 5,7 мільярда кубометрів – у напрямку Польщі.

Газопровід має збільшити енергетичну безпеку обох країн – у разі кризи можна буде, з одного боку, експортувати газ із СПГ-терміналу у польському Свіноуйсьце, а також імпортувати газ із півдня Європи й далі з Північної Африки та Кавказу.

Будівництво інтерконектора почалося у 2018 році за кошти Європейського Союзу. Очікувалося, що він буде введений в експлуатацію ще наприкінці минулого року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: