Група євродепутатів закликала припинити видачу туристичних віз росіянам

П'ятниця, 26 серпня 2022, 14:50

56 євродепутатів різних національностей і фракцій у листі до інституцій ЄС закликають призупинити видачу туристичних віз росіянам.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал RMF24, який ознайомився зі змістом листа.

"Поки українські громадяни страждають від жорстокості військової агресії Росії, росіян не можна пускати до ЄС", – написали євродепутати.

Лист адресований голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, голові Європейської ради Шарлю Мішелю та прем'єр-міністру Чехії, яка головує в ЄС, Петру Фіалі.

Ініціатором цього листа є литовський євродепутат від ліберальної фракції Renew Europe Пятрас Ауштрявічюс.

Євродепутати закликають владу ЄС розпочати переговори між лідерами ЄС щодо повної заборони туристичних віз.

Якщо такого рішення доведеться чекати довше, то євродепутати пропонують "негайно скоротити кількість туристичних віз, що видаються громадянам Росії, і збільшити візовий збір". Вони зазначають, що обмеження, звичайно, не повинні стосуватися гуманітарних віз.

Наступного тижня візове питання обговорять на неформальній зустрічі дипломатів ЄС у Празі.

Нагадаємо, глава найбільшої фракції Європейського парламенту – Європейської народної партії – Манфред Вебер у середу підтримав заборону на видачу шенгенських віз для громадян Росії у зв’язку з російською агресією в Україні.

Уряд Чехії, яка наразі головує в Раді Європейського Союзу, розробив компромісне рішення, яке дозволить не повністю заборонити, але суттєво ускладнити поїздки громадян Росії до європейських країн.

Як відомо, країни Балтії та Північної Європи загалом підтримують повне припинення видачі шенгенських віз для громадян Росії, тоді як держави на півдні Європи і Німеччини виступають проти такого кроку, пояснюючи це небажанням завдати шкоди "звичайним росіянам".

Читайте також: Європа без росіян: як переконати держави ЄС закрити кордон для громадян РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: