"Венеційка" закликала Грузію допрацювати закон про прослуховування, який критикував ЄС

Субота, 27 серпня 2022, 11:49

Венеційська комісія вважає, що законопроєкт про прослуховування громадян у Грузії був прийнятий поспішно і потребує доопрацювання.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє "Грузия Online".

"У Грузії в прискореному порядку було ухвалено законопроєкт, який змінює процедуру застосування негласних слідчих заходів. Він потребує як оцінки впливу, так і більш детального обґрунтування", — йдеться у висновку правових та конституційних експертів Венеційської комісії.

"Згідно з висновком, механізм контролю за заходами прихованого спостереження в Грузії неадекватний і необхідний всебічний перегляд існуючої системи прихованого спостереження", - йдеться в повідомленні.

7 червня 2022 року парламент Грузії ухвалив законопроєкт про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу. Згодом на зміни наклала вето президент Грузії, адміністрація якої 1 липня попросила терміновий висновок Венеційської комісії.

"Наприкінці наголошується, що свобода комунікації та недоторканність приватного життя є основоположними цінностями у будь-якому ліберальному суспільстві. Тому заходи негласного спостереження мають бути ретельно сформульовані та точно роз'яснені державними органами та судами", — заявили у Раді Європи.

Цей висновок буде представлено Венеційській комісії для затвердження на її найближчому пленарному засіданні 21-22 жовтня 2022 року.

Раніше законопроєкт розкритикував тодішній посол ЄС у Грузії Карл Харцель, заявивши, що пропоновані зміни "значно обмежують недоторканність приватного життя громадян Грузії без надання достатніх гарантій необґрунтованого вторгнення у приватне життя та захисту персональних даних".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: