Німеччина, Польща і Франція підтримують перегляд політики ЄС щодо Росії

П'ятниця, 16 вересня 2022, 17:18

Міністри закордонних справ Німеччини, Польщі та Франції – учасники так званого Веймарського трикутника – в п’ятницю підтвердили свою підтримку Україні в її протистоянні з Росією та закликали до перегляду політики Європейського Союзу щодо РФ.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у заяві, поширеній зовнішньополітичними відомствами трьох країн у п’ятницю.

"Оскільки загарбницька війна Росії проти України знаменує фундаментальний поворот у відносинах між ЄС і Росією, нам необхідно переглянути ключові керівні принципи політики Європейського Союзу щодо Росії", – зазначається в заяві.

Берлін, Варшава і Париж також погоджуються, що війна Росії проти України "є нападом на нашу європейську модель, засновану на свободі, демократії та порядку, заснованому на правилах".

"Ключовою була і залишається тверда та єдина реакція Європейського Союзу та його держав-членів, які засуджують війну, пропонують притулок біженцям, вживають обмежувальних заходів проти Росії та надають підтримку Україні, зокрема у формі значної військової допомоги. Вкрай важливо продовжувати цей шлях, оскільки європейська допомога є важливою для того, щоб Україна продовжувала боротьбу на захист свого суверенітету та європейських цінностей", – наголошується в заяві.

Серед викликів, які спричинила російська агресія, згадується "використання енергоносіїв як геополітичної зброї", що викликало побоювання в окремих державах-членах ЄС щодо можливого дефіциту газу в поєднанні з високими цінами на енергоносії.

Зовнішньополітичні відомства Німеччини, Польщі та Франції висловили підтримку створенню спеціальної європейської місії з навчання та допомоги для українських військовослужбовців, "яка також забезпечить технічне обслуговування та ремонт військової техніки".

Вони також заявили, що підтримують позов України проти Росії в Міжнародному суді ООН та європейську перспективу України, Молдови й шести держав Західних Балкан.

Як повідомлялося, високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що обрана союзниками стратегія реагування на війну РФ проти України працює і її варто дотримуватися далі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: