Естонія запропонує включити в санкційний список ЄС патріарха РПЦ Кирила

Середа, 28 вересня 2022, 10:58

Естонія запропонує занести патріарха Російської православної церкви (РПЦ) Кирила (Владіміра Гундяєва) до списку санкцій Європейського Союзу.

Про це в середу заявив глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

За його словами, така ініціатива спричинена заявами патріарха, що вихваляють "геноцидну війну".

Глава РПЦ патріарх Кирил заявив днями, що у війні проти України російські солдати виконують своє покликання і обов'язок перед батьківщиною і суспільством, тому їхні дії можна порівняти із самопожертвою. За його словами, загиблим російським солдатам будуть прощені абсолютно всі їхні гріхи.

27 вересня Кирил у проповіді після літургії в храмі Христа Спасителя заявив про важливість духовної мобілізації, яка, за його словами, має допомогти "повному примиренню Росії та України". При цьому "примирення" в розумінні РПЦ не має йти шляхом "небезпечних компромісів".

Як повідомлялось, влітку Євросоюз не включив патріарха Кирила (Владіміра Гундяєва) у список осіб, на яких розширили санкції за війну РФ проти України у рамках шостого пакета, затвердженого на початку червня.

З інформації західних ЗМІ ще на етапі обговорення санкційного пакета стало відомо, що Гундяєва спершу включили у список, але врешті вилучили через позицію прем’єра Угорщини Віктора Орбана. 

Орбан відкрито заявляв, що не підтримує запровадження санкцій проти глави Російської православної церкви, оскільки "це поставить під загрозу релігійну свободу".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: