Партія Саакашвілі пропонує запровадити "податок на окупацію" Абхазії та Цхінвалі

Середа, 28 вересня 2022, 19:34

Партія "Єдиний національний рух", заснована колишнім прем’єр-міністром Грузії Міхеїлом Саакашвілі, внесла до парламенту законопроєкт про "податок за окупацію" Абхазії та Цхінвальського регіону, які контролює Росія.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Радіо Свобода".

Згідно із законопроєктою, усі росіяни, які приїжджають до Грузії або вже перебувають тут як туристи, зобов'язані платити в бюджет 1000 ларі (приблизно 350 доларів), інакше їм заборонять перетнути кордон.

Якщо ж громадянин РФ уже перебуває в Грузії , його може бути видворено – хоча грузинське законодавство й передбачає річний безвізовий режим для туристів, зокрема з Росії.

У правлячій партії Грузії заявили, що пропуск ухилянтів із Росії "допомагає Україні виграти війну"

Джерела в правлячій партії "Грузинська мрія" поки не коментують законопроєкт, але натякають, що його навряд чи ухвалять. Уряд Іраклія Гарібашвілі часто вказує на двозначні цифри економічного зростання і навіть не приховує, що це зростання багато в чому забезпечене саме великим потоком туристів з Росії.

Крім того, грузинський прем'єр раніше не раз підкреслював суть політики Тбілісі в умовах війни в Україні: "Грузія не приєднається до антиросійських санкцій і не допустить відкриття "другого фронту" проти Росії".

Крім того, Грузія взяла на себе зобов'язання перед ЄС не допускати дискримінації в будь-якій формі – а в запропонованому законопроєкті низка правозахисних організацій побачили ознаки дискримінації.

Зараз в'їзд на територію Грузії з Росії можливий лише через регіон Північна Осетія, де розташований контрольно-пропускний пункт "Верхній Ларс". В останні дні там спостерігаються великі черги росіян, що прагнуть уникнути мобілізації.

Як відомо, опозиція та низка громадських організацій Грузії ще з березня вимагають обмежень на в’їзд росіян в країну, купівлю ними нерухомості у Грузії тощо. Правляча партія звинуватила опонентів у розв'язанні "ганебної ксенофобно-шовіністичної кампанії" проти громадян РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: