Україна підписує заявку на пришвидшений вступ до НАТО – Зеленський

П'ятниця, 30 вересня 2022, 16:59

Президент Володимир Зеленський у п'ятницю оголосив про підписання Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу.

Про це повідомляє "Європейська правда". 

"Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України – реальні на полі бою та в усіх аспектах нашої взаємодії", – зазначив Зеленський.

"Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У пришвидшеному порядку. Ми робимо свій визначальний крок, підписуючи заявку України на вступ у пришвидшеному порядку до НАТО", – додав глава держави.

Він додав, що такий пришвидшений порядок можливий з огляду на те, що цього року Швеція та Фінляндія теж подали заявки на вступ до Альянсу без плану дій щодо членства.

"Це справедливо. Справедливо і для України. Це – закріплення на рівні договору того, що і так є в житті і що є нашими цінностями", – зазначив президент.

Зеленський додав, що до досягнення консенсусу членів НАТО щодо вступу України необхідно реалізувати ініціативу Києва із забезпечення гарантій безпеки.

Заяву на членство України в НАТО офіційно підписали Володимир Зеленський, голова Верховної ради Руслан Стефанчук та прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Як відомо, прагнення членства в Північноатлантичному альянсі закріплене в українській Конституції. Крім того, його підтримує переважна більшість українців.

Водночас процес вступу України до НАТО гальмувався через окупацію частини української території Росією, хоча експерти вважають, що існують альтернативні шляхи інтеграції Києва в Альянс.

Читайте також: В НАТО без ПДЧ: як Україні повторити успіх Фінляндії та Швеції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: