"Наше процвітання базувалося на Китаї та Росії". Стислий виклад промови глави дипломатії ЄС

коротко
Середа, 12 жовтня 2022, 14:17

Цього тижня у Брюсселі відбувається загальна зустріч послів Євросоюзу. Її тема – нова реальність, що виникла у світі за останні місяці та роки.

Зустріч відкрив виступ шефа європейської дипломатії Жозепа Борреля, який у ЄС вирішили зробити публічним. 

Ця промова свідчить, що у Єврокомісії та дипслужбі ЄС зрозуміли потребу бути геополітичними гравцями. Саме цього Брюссель тепер вимагатиме від послів Євросоюзу.

"Європейська правда" переклала цю промову українською.

Коротко, про що говорив Жозеп Боррель:

"Невизначеність перетворилася на правило. Події, які мали б ніколи не відбутися, відбуваються одна за одною. Такими темпами "чорні лебеді", тобто виняткові події, стануть більшістю".

"Наше [європейців] процвітання базувалося на Китаї та Росії. Очевидно, сьогодні ми повинні шукати нові шляхи для енергії зсередини Європейського Союзу, наскільки це можливо, тому що ми не повинні міняти одну залежність на іншу".

"Той факт, що Росія і Китай вже не є тими, ким вони були для нашого економічного розвитку, вимагатиме сильної реструктуризації економіки".

"Пристосування до нової реальності буде жорстким, і це створить політичні проблеми".

"З іншого боку, ми делегували свою безпеку Сполученим Штатам… хто знає, що станеться через два роки (після президентських виборів у США) або навіть у листопаді (після проміжних конгресових виборів)?". 

"А якби вже зараз замість Байдена в Білому домі був Трамп чи хтось подібний? Якою була б відповідь США на війну в Україні? Якою була б наша відповідь?

Це – питання, які ми повинні собі поставити. І відповідь для мене очевидна: ми повинні брати на себе більше відповідальності. Ми повинні взяти на себе більшу частину відповідальності у гарантуванні власної безпеки".

"Ми маємо зростаючі безпекові виклики, і наша внутрішня згуртованість – під загрозою. Та давайте подивимося детальніше на останні кілька місяців". 

Чинниками глобальної кризи він назвав війну в Україні, Китай, світові продовольчу і енергетичну кризи, проблеми з безпекою в Європейському сусідстві.

Також Боррель описав три характеристики сучасного світу.

"По-перше, світ увійшов у безладну багатополярність. Є конкуренція між США і Китаєм, і вона є "структуроутворюючою". Світ структурується навколо цієї конкуренції – подобається це комусь чи ні. Дві великі держави конкурують, і ця конкуренція буде реструктуризувати світ. Вона буде співіснувати з більш широким розподілом світу на демократії та авторитарні держави, але не співпадати з ним".

"Друга характеристика – ми маємо конкурентний світ, у якому все стає зброєю.

Зброєю є енергетика, інвестиції, інформація, міграційні потоки, дані тощо. Йде глобальна боротьба за доступ до стратегічних сфер: кіберпростору, морського чи космічного простору".

"Третя характеристика цього світу – це зростання націоналізму, ревізіонізму плюс політика ідентичності.

Путін насправді не хоче реставрувати комунізм, але використовує ресурс радикального націоналізму та імперіалізму." 

"Ми повинні мислити більш політично. Ми повинні бути більш проактивними, але й більш реактивними. Ми маємо встановити зв'язок між усіма цими проблемами".

"Ми повинні бути швидшими і ризикувати. Іноді я дізнавався більше про те, що десь відбувається, читаючи газети, ніж звіти з представництв ЄС.

Ви маєте бути в режимі 24-годинного реагування. Ми живемо у часи кризи і маємо працювати в кризовому режимі. Будьте готові бути сміливими, проявляючи ініціативу".

"Наостанок – про комунікацію. Комунікація – це наше поле бою. Ми повинні воювати в комунікації. Це битва, яку ми не виграємо, якщо недостатньо боремося. Крім завоювання простору, треба завойовувати уми. Росіяни і китайці дуже просунуті у цьому. У них є ботоферми, які доходять до всіх у світі, доносять і повторюють потрібні їм сигнали".

"Ми маємо пояснити, що існує зв'язок між політичною свободою і якістю життя".

Докладніше – у матеріалі "Ми входимо в ідеальний шторм": Виступ топ-дипломата ЄС про нову світову реальність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: