В Ірландії задумались про перегляд нейтралітету через війну РФ проти України

П'ятниця, 14 жовтня 2022, 17:12

Державний секретар Ірландії з європейських питань Томас Бірн заявив, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну змушує Дублін переосмислити свою давню традицію військового нейтралітету.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Бірн заявив в інтерв’ю AFP.

"Вторгнення Росії в Україну, яке повністю суперечить Статуту ООН, основним принципам територіальної цілісності, змусило ірландський народ дуже твердо, інстинктивно стати на бік правди. Ми не є нейтральними, коли йдеться про таке вторгнення, але ми є нейтральними, коли йдеться про приєднання до військового союзу", – сказав він.

За словами урядовця, нейтралітет Ірландії пояснюється подіями ще Першої світової війни, коли ірландці чинили спротив призову до британської армії. Звідси – багаторічне прагнення Дубліна не брати участі у військових альянсах.

"Громадська думка не на користь вступу Ірландії до військових альянсів. Але я також думаю, що громадськість зараз бачить, що оборона відрізняється від нападу", – додав Томас Бірн.

Він також висловив занепокоєння останніми підривами російських газогонів "Північний потік" і "Північний потік-2", оскільки підводні трубопроводи частково перебувають і в ірландських водах: "Ми повинні захищати наші трубопроводи, ми повинні захищати себе".

Одним зі шляхів перегляду нейтралітету Ірландії може бути винесення цього питання на розгляд Громадянської асамблеї – ірландської інституції, де представники громадськості разом з експертами розглядають важливі питання, готуючи законодавчі зміни.

"Тішак (прем'єр-міністр Ірландії) сказав, що він може ухвалити рішення про проведення Асамблеї громадян з цього питання, щоб громадськість могла все обміркувати", – вважає Бірн.

Як повідомлялося, серед ірландської громадськості немає чіткої думки щодо того, чи повинна країна приєднатися до НАТО чи до армії ЄС, якщо таку буде створено, хоча більшість заявили, що підтримують військові витрати.

Читайте також: Ірландське розширення НАТО: як дії РФ змусили ще одну країну думати про вступ до Альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: