США незадоволені через затримку економічної допомоги Україні з боку ЄС - WP

Неділя, 16 жовтня 2022, 09:31

Сполучені Штати спонукають Європейський Союз збільшити фінансову допомогу Україні, що викликає напруженість між союзниками.

Про це пише The Washington Post, повідомляє "Європейська правда".

Кілька разів цього тижня під час зустрічей світових фінансових лідерів у Вашингтоні міністр фінансів Джанет Л. Єллен закликала своїх міжнародних колег прискорити як швидкість, так і кількість грошей, які надходять до України.

До Єллен приєдналися президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, які віртуально виступили на зустрічі вищих фінансових чиновників Світового банку в середу.

За даними видання, Єллен також підняла це питання на приватній зустрічі цього тижня в Міжнародному валютному фонді з виконавчим віцепрезидентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом і єврокомісаром з економіки Паоло Джентілоні.

Пізніше вона знову підняла це питання на зустрічі міністрів фінансів країн ЄС.

Сполучені Штати виділили $8,5 мільярда на економічну допомогу та виділять ще $4,5 мільярда до кінця року, тоді як офіційні особи США кажуть, що ЄС пообіцяв виділити 11 мільярдів євро, але видав лише близько 3 мільярди у вигляді позик.

Речниця Європейської комісії Нуйтс Верле у своїй заяві рішуче відкинула думку про те, що ЄС був повільним або неадекватна у виплаті допомоги. "Загальний обсяг зобов’язань — включаючи не лише ЄС, а й його країни-члени та фінансові установи, такі як Європейський інвестиційний банк — становить приблизно 19 мільярдів євро", - сказала Верле.

Нагадаємо, Європейська комісія 11 жовтня розмістила облігації, кошти від яких на суму 2 млрд євро буде використано для надання Україні макрофінансової допомоги.

7 жовтня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала, що ЄС виділить Україні ще 2 млрд євро макрофіну "у найближчі дні".

20 вересня Європейський Союз ухвалив фінальне рішення щодо швидкого виділення Україні 5 млрд євро макрофінансової допомоги для підтримки в умовах війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: