Європарламент зробив крок для неприйняття закордонних паспортів, виданих на окупованих територіях України

Четвер, 20 жовтня 2022, 15:12

Європарламент погодив мандат на переговори з Радою ЄС щодо невизнання закордонних паспортів, виданих Росією мешканцям окупованих територій України та Грузії, для поїздок у ЄС.

Про це повідомила у четвер пресслужба парламенту, пише "Європейська правда".

Європарламент проголосував за резолюцію про невизнання проїзних документів, виданих Росією на незаконно окупованих нею територіях в Україні та Грузії.

540 депутатів голосували за, 6 були проти, 36 утрималися.

Депутати Європарламенту зазначили, що анексія Росією Криму та Севастополя, Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України є незаконною, і що ЄС засудив рішення Росії визнати незалежність так званих самопроголошених регіонів Абхазії та Південної Осетії у Грузії. Тому держави-члени ЄС та союзники з Європейської економічної зони більше не повинні приймати проїзні документи, видані Росією у цих регіонах.

Згідно з пропозицією, Єврокомісія має проконсультуватися з країнами-членами ЄС та скласти список російських проїзних документів, які не слід приймати у майбутньому.

Парламент та Рада ЄС тепер обговорять остаточну форму акта. 

Після схвалення обома установами та публікації в Офіційному журналі ЄС акт набуде чинності наступного дня після публікації.

Нагадаємо, з 12 вересня набуло чинності рішення Ради ЄС про призупинення дії угоди про спрощення візового режиму з РФ. Процес отримання віз до країн ЄС для росіян став значно тривалішим і дорожчим.

Крім того, 19 вересня набула чинності заборона на в'їзд до Естонії, Латвії, Литви та Польщі громадян Росії з шенгенськими візами. А з 30 вересня аналогічні обмеження запровадила і Фінляндія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: