ЄЦБ підвищив процентну ставку до найвищого рівня з 2009 року

Четвер, 27 жовтня 2022, 15:42

Європейський центральний банк підвищив процентні ставки і просигналізував про намір почати вимивання готівки з банківської системи для боротьби з рекордно високою інфляцією.

Про це пише Reuters, повідомляє "Європейська правда".

ЄЦБ підвищив процентну ставку за банківськими депозитами на 75 базисних пунктів, піднявши її до найвищого рівня з 2009 року - 1,5%.

"Рада керуючих прийняла сьогоднішнє рішення і очікує подальшого підвищення процентних ставок, щоб забезпечити своєчасне повернення інфляції до 2%", - заявили ЄЦБ.

Європейський центробанк повторив плани продовжувати реінвестувати доходи від 3,3 млрд євро облігацій, які він купив у рамках своєї Програми придбання активів (APP) за останні вісім років, коли вважав, що інфляція залишатиметься низькою.

"Рада керуючих має намір продовжувати реінвестувати в повному обсязі основні платежі від погашення цінних паперів, придбаних в рамках APP протягом тривалого періоду часу", - йдеться у заяві.

ЄЦБ також змінив умови своїх довгострокових операцій рефінансування, щоб заохотити банки достроково погашати ці багаторічні кредити.

Рішенням, прийнятим у четвер, ЄЦБ також підвищив ставку за своєю основною операцією рефінансування, щотижневим аукціоном готівки, який банки майже не використовували протягом багатьох років, до 2,0% з 1,25%, а також ставку за своїм щоденним механізмом маржинального кредитування до 2,25% з 1,5%.

Нагадаємо, Центральний банк Швейцарії здійснив найбільше підвищення ключової процентної ставки в історії після того, як Федеральна резервна система США та інші центральні банки в усьому світі вжили заходів для стримування інфляції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: