Зброя з України могла нелегально потрапити до злочинних груп - поліція Фінляндії

оновлено
Неділя, 30 жовтня 2022, 15:09

Оновлено 1 листопада. У Національному бюро розслідування Фінляндії (Keskusrikospoliisi) надали новий коментар після інтерв’ю представника відомства, у якому він говорив про можливі факти потрапляння зброї з України до рук кримінальних груп у Фінляндії. Заступник керівника відомства Маркус Вялімякі зазначив, що поліція не має такої інформації щодо зброї, яка була надана Україні західними партнерами як військова допомога.

Кримінальна поліція Фінляндії має дані, що вказують на те, що зброя, призначена для українських військових, могла потрапити до злочинних угруповань у Фінляндії.

Про це йдеться в інтерв’ю Yle зі старшим комісаром Національного бюро розслідування (Keskusrikospoliisi) Крістером Альгреном.

"Ми бачимо вказівки на те, що зброя вже у Фінляндії", - заявив він. Отримані дані стосуються стрілецької зброї. Альгрен сказав, що не хоче розкривати детальнішу інформацію, тому що дані ще доповнюються й уточнюються. 

МЗС України: Фінляндія не підтверджує інформацію про контрабанду зброї з України

За його словами, були поодинокі випадки, коли надану Україні стрілецьку зброю знаходили у Швеції, Данії, Нідерландах.

Групи, які зацікавлені в нелегальному отриманні зброї з України після війни, можливо вже мають наготові канали постачання - орієнтовні маршрути і контакти. За словами Альгрена, такими можливими клієнтами є фінські осередки трьох із найбільших байкерських банд. В однієї з них, Bandidos MC, нібито є "свої люди" у великих українських містах. 

Альгрен зауважив, що багато попередніх війн у Європі супроводжувалися проблемою потрапляння зброї до злочинних організацій - як війни під час розпаду Югославії, після яких чимало стрілецької зброї та гранат опинилися у кримінальних угруповань у Швеції. 

"Україні дають дуже багато зброї, і це добре. Але нам доведеться ще десятиліттями мати справу з цією зброєю і платити ціну за це", - зазначив Крістоф Альгрен. 

Він зауважив також, що зміна безпекової ситуації через війну в Україні додала роботи правоохоронцям - як, наприклад, зараз їм доводиться пильніше стежити за безпілотниками біля важливих об’єктів, але фінансування на роботу поліції не зросло.

Доповнено. Наступного дня українські відомства повідомили, що спілкувалися з Гельсінкі з цього приводу і там не мають підтвердженої інформації про такі факти. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: