Зеленський закликав НАТО переглянути тиск на РФ, щоб вона не застосувала ядерну зброю

оновлено
Четвер, 6 жовтня 2022, 21:21

Президент Володимир Зеленський вважає, що країни Північноатлантичного Альянсу можуть стримати Росію від застосування ядерної зброї, завдавши "превентивних ударів".

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав під час дискусії в австралійському Інституті Лоуі.

Зеленський наголосив, що вважає ядерним шантажем Росії не лише погрози застосування ядерної зброї, а й окупацію Запорізької атомної електростанції.

"Що повинне робити НАТО? Унеможливлювати застосування Росією ядерної зброї. Але, що важливо – я ще раз звертаюсь до міжнародної спільноти, як це було до 24 (лютого). Превентивні удари, щоб вони (Росія) знали, що з ними буде, якщо вони застосують (ядерну зброю) – а не, навпаки, чекати ядерних ударів Росією, щоб потім сказати: "Ах ти так, ну ось тримай від нас", – сказав глава держави.

"Переглянути порядок застосування свого тиску – ось що повинне робити НАТО, я вважаю", – підсумував Зеленський.

Земан: якщо Росія застосує ядерну зброю, відповідь має бути військовою

Російські посадовці, які коментували заяву Зеленського, стверджували, що він закликав до превентивного ядерного удару по Росії, та звинувачували його в розпалюванні ядерної війни. Це зокрема заступник секретаря Ради безпеки РФ Дмітрій Мєдвєдєв та речниця російського МЗС Марія Захарова. Хоча насправді такого президент України не говорив.

Оновлено 21:25. Пізніше речник Зеленського Сергій Никифоров уточнив, що президент мав на увазі заклики до превентивного удару, які він виголошував до повномасштабного вторгнення 24 лютого.

"Тоді треба було застосувати превентивні заходи, щоб не дозволити Росії розв'язати війну. Нагадаю, що єдині заходи, про які тоді йшлося, були превентивні санкції", – зазначив Никифоров.

Як відомо, Путін після оголошення часткової мобілізації в Російській Федерації знову пригрозив західним країнам застосуванням ядерної зброї. Західні лідери засудили ядерну риторику Путіна, назвавши її небезпечною ескалацією та "брязканням зброєю".

Читайте також: Якою буде відповідь Заходу на ядерний удар РФ по Україні. Аналіз варіантів та сценаріїв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: