Президент Польщі про призначення Мельника в МЗС: "Це суверенне рішення України"

Вівторок, 22 листопада 2022, 09:08

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що призначення колишнього посла у Німеччині Андрія Мельника заступником глави МЗС є суверенним рішенням України - після того, як у Сеймі назвали його "невдалим".

Про це повідомляє PAP, пише "Європейська правда".

Дуду запитали його думку щодо цього питання в інтерв’ю Polsat News. 

"Це суверенне рішення, прийняте українською владою. Він - український фахівець із закордонних справ. Такі рішення приймаються узгоджено з адміністрацією президента, українськими органами влади", - прокоментував Анджей Дуда.

Він додав, що польська сторона не готувала ноту протесту у зв’язку з цим.

Коментуючи нагадування, що Мельник казав про те, що поляки під час Другої світової війни вбивали українців, Дуда відповів: "Можливо, варто попросити міністра трохи почитати історичні факти, щоб мати об’єктивнішу точку зору. На жаль, майже 100 тисяч поляків були вбиті українськими націоналістами під час Другої світової війни".

Нагадаємо, голова комітету закордонних справ Сейму Польщі Радослав Фогель назвав невдалим призначення колишнього посла України в Німеччині Андрія Мельника заступником міністра закордонних справ.

Нагадаємо, влітку в інтерв’ю журналісту Тіло Юнгу український дипломат прокоментував історичні суперечки між Польщею та Україною щодо Степана Бандери. "Немає жодних доказів того, що бандерівці вбивали євреїв", – сказав Мельник, який також зазначив, що це наратив, який просуває Росія.

Коли в певний момент розмови журналіст заявив, що йому не зрозуміло, як людину, відповідальну за вбивство поляків і євреїв, можна назвати "героєм", Мельник рішуче заперечив цю думку і заявив, що Бандера не був масовим убивцею.

Заяви Мельника викликали ажіотаж у Німеччині і Польщі.

В МЗС України після цього пояснили, що слова Мельника не є офіційною позицією Києва, а Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з польським візаві Збігневом Рау.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: