Дефіцит електроенергії у Молдові складе 74%, громадян просять економити

Вівторок, 29 листопада 2022, 07:16

29 листопада у Молдові очікується дефіцит електроенергії в розмірі близько 74%.

Про це розповів міністр інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Андрій Спину, пише "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker.

За його словами, у понеділок з незрозумілих причин ціна на електроенергію на європейському ринку зросла на 30-40%. У зв'язку з цим молдовська компанія Energocom не змогла закупити необхідний обсяг.

Російський "Газпром" передумав скорочувати поставки газу в Молдову

"Сьогодні стався незрозумілий феномен. На європейських ринках, зокрема в Румунії, істотно зросли ціни на електроенергію. Майже на 30-40%. Компанія Energocom намагалася купити електроенергію за нижчою ціною, але не змогла закупити електроенергію на весь день", - сказав Спину 28 листопада в ефірі телеканалу PRO TV.

У зв'язку з цим, за словами міністра, Moldelectrica запросила аварійну електроенергію у румунського оператора Transelectrica. 

Щоправда, вартість такої електроенергії висока, у зв'язку з цим Спину закликав громадян продовжувати економити електрику.

"Чим більше ми заощадимо, тим менше аварійної енергії отримаємо завтра з Румунії. Завтра ми дізнаємося ціну. Досі було €200- €300 за МВт-год, залежно від того, коли уклали контракт", - сказав міністр.

Трохи раніше держпідприємство Moldelectrica попередило, що 29 листопада, у Молдові очікується дефіцит електроенергії в розмірі близько 74%. 

"Очікуваний дефіцит покриють за рахунок аварійного контракту на постачання електроенергії. Підтвердження про доступність вже отримано від компанії сусідньої держави", - запевнили в компанії.

Напередодні через відсутнє світло призупиняли роботу пункти пропуску на кордоні України та Молдови.

Після ракетних ударів РФ по Україні 23 листопада Молдова, яка теж залежить від української енергосистеми, частково опинилася без електропостачання. Опісля у Молдові оголосили, що чекають нових відключень світла.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: