Скандальному чеському комуністу загрожує в’язниця за заперечення розстрілів у Катині

Вівторок, 8 листопада 2022, 22:26

Колишньому заступнику голови Комуністичної партії Чехословаччини Йозефу Скалі висунули звинувачення у запереченні злочину геноциду через його заяви щодо розстрілів у Катині в 1940 році.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Seznam Spravy.

Стверджується, що Скала майже дві години заперечував злочини радянських військових у Катині під час дискусії в червні 2020 року на "Вільному радіо" з модератором Володимиром Капалом. Разом із ним виступав автор книги про Сталіна під псевдонімом Їржі Шифрін, який стверджує, що образ радянського диктатора "вкритий купою бруду".

Зокрема Скала назвав історично підтверджені факти вбивства польських офіцерів радянським НКВС навесні 1940 року легендою та "історією, яка була сконструйована нацистами". Капал своєю чергою сказав, що Катинська справа "була сфабрикована нацистами за підтримки польського уряду у вигнанні".

За даними Seznam Zpravy, всім трьом учасникам дискусії, а також компанії, що володіє "Вільному радіо", на початку жовтня були пред'явлені звинувачення в запереченні злочину геноциду. За це передбачене максимальне покарання у вигляді трьох років позбавлення волі.

Прокуратура Чехії вказує, що "Вільне радіо", де Скала та двоє його співрозмовників заперечували трагедію в Катині, вже багато років поширює дезінформацію та наративи кремлівської пропаганди. Організації, яка володіє "Вільним радіо", загрожує штраф.

Сам Скала у вівторок підтвердив, що буде захищати себе в суді. Свою причетність до скоєння злочину заперечує. "Я ніколи в житті не підтримував і не ставив під сумнів жодного геноциду", – сказав він.

Йозеф Скала мав балотуватися в президенти Чехії від Комуністичної партії, вибори якого відбудуться на початку 2023 року, але не зміг набрати достатньо підписів для висунення кандидатури.

Нагадаємо, що навесні 1940 року в Катині, що на території Польщі, відбувся масовий розстріл 22 тисяч польських військовополонених. Згідно з історичними дослідженнями, розстріл було санкціоновано радянським керівництвом на чолі зі Сталіним.

Під час Другої світової війни нацистська Німеччина, яка знайшла масове поховання, намагалася використати його для сіяння розбрату між Союзниками. Радянський Союз у відповідь заявив, що за розстрілом нібито стояли німці.

У 1990 році тодішній глава Радянського Союзу Михайло Горбачов визнав відповідальність радянської сторони за Катинську трагедію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: