Країни Східної Європи готуються до ​​нової хвилі українських біженців із наближенням зими

Середа, 9 листопада 2022, 10:20

Країни Східної Європи готуються знову відкрити приймальні центри та поповнюють запаси продовольства в очікуванні можливої нової хвилі українських біженців напередодні зими та на тлі ударів РФ по енергосистемі України.

Про це повідомило агентство Reuters, пише "Європейська правда".

Близько 6,9 мільйона людей вважаються переміщеними всередині України. Часто вони живуть у дуже важких умовах.

Дані агентства ООН у справах біженців показують, що близько 4,5 мільйона українських біженців наразі зареєстровано в рамках різних програм захисту по всій Європі, багато з них перебувають у державах ЄС, що межують з Україною - Словаччині, Польщі, Угорщині та Румунії.

Цієї осені не було великого сплеску чисельності біженців, що прибувають до східноєвропейських країн ЄС, але благодійні організації тепер бачать ознаки збільшення переміщення через кордони, і  посилюють свою підготовку до прийому українців.

У Німеччині вперше за багато років побільшало нападів на будинки біженців

План дій у надзвичайних ситуаціях словацького уряду передбачає можливий приплив сотень тисяч українців у найближчі місяці. Згідно з планом на випадок непередбачених обставин через низькі температури і запеклі бої, до 700 000 осіб можуть потрапити на територію Словаччини протягом трьох місяців.

"Збільшення числа відчувається та очікується. Наразі воно становить 15%", - сказав Роман Дохович, координатор допомоги у східнословацькому місті Кошице.

"Нам дзвонять люди, які вже перебувають у Кошице та шукають житло для членів родини та знайомих, які ще перебувають в Україні", - додав Дохович.

Прессекретар президента Чехії одружився з українкою, яку прийняв як біженку

В останні тижні Кошице надає житло приблизно 60 людям щодня, але готується збільшити їхню кількість до 1000 протягом 48 годин, якщо це необхідно.

В Угорщині представниця благодійної організації Угорської реформатської церкви, яка працює на кордоні, розповіла, що кількість щоденних прибуттів на залізничну станцію Захонь неподалік кордону підскочило вдесятеро і склало близько 300-500 після активізації російських бомбардувань міст України.

Це все ще нижче, ніж 1000 на день, як спостерігалося навесні, але очікується, що нестача електроенергії в Україні збільшить кількість прибуттів найближчими тижнями.

Нагадаємо, США оголосили про виділення $25 млн для підтримки вразливого населення в Україні взимку.

Раніше стало відомо, що Європейський Союз виділить 175 мільйонів євро для підтримки внутрішньо переміщених осіб та українських біженців в Україні та Молдові, а також допоможе з розгортанням прихистків для українців на час зими.

Нагадаємо, 20 жовтня Україна попросила ЄС і НАТО допомогти з енергетичним обладнанням після ударів РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: