США розглядають можливість постачання Україні бронетранспортерів Bradley - ЗМІ

П'ятниця, 30 грудня 2022, 08:09

Уряд США розглядає можливість надання Україні бойових машин Bradley в рамках подальшого пакету військової підтримки.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Bloomberg з посиланням на людей, знайомих з цим питанням.

Остаточне рішення ще не прийнято, сказав один з співрозмовників. Коли машини будуть введені в експлуатацію, також неясно.

Білий дім не відповів на прохання про коментар.

Київ просить союзників про танки, ракети більшої дальності, бронетехніку і системи протиповітряної оборони.

Українські офіційні особи попередили, що Росія може готуватися до нового наступу навесні. Крім того, тепла погода може дозволити ЗСУ знову закріпити свою перевагу, витіснивши російські війська з районів, які вони зайняли в перші дні війни.

Тим не менш, деякі союзники України не поспішають надавати Києву більш сучасне озброєння, яке він просить, побоюючись, що це може підштовхнути Москву до подальшої ескалації або потенційно втягнути інші країни в конфлікт більш безпосередньо.

" Bradley забезпечать значне збільшення наземного бойового потенціалу, тому що це, по суті, легкий танк", - сказав Марк Кансіан, колишній аналітик оборонного бюджету Білого дому, який зараз працює в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень. На відміну від раніше наданих М113, Bradley добре озброєний потужною 25-мм гарматою і протитанковими ракетами TOW. Сполучені Штати мають багато Bradley, хоча деякі з них старі і потребують модернізації, тому їх наявність не є проблемою.

Кансіан додав, що пройдуть місяці, перш ніж Україна зможе прийняти їх на озброєння, оскільки екіпажі та технічні фахівці повинні пройти навчання на машинах, які виробляються компанією BAE Systems PLC.

Майкл Аллен, який займався питаннями національної безпеки за часів президентства Джорджа Буша-молодшого, сказав, що надання Україні бойових машин буде "важливим, оскільки більшість експертів прогнозують, що війна буде більше схожа на Херсонську, ніж на Харківську, тобто буде більш шліфувальною та поступовою, ніж прорив через слабку лінію та відвоювання сотень квадратних миль".

" Bradley швидкий і маневрений і відповідає нашим політичним цілям - дати українцям зброю, щоб прискорити закінчення війни. Крім того, Україна взагалі відчайдушно потребує бронетехніки ", - сказав Аллен, який зараз є керуючим директором консалтингової компанії Beacon Global Strategies.

Нагадаємо, на тлі візиту президента України Володимира Зеленського до США 21 грудня державний секретар США Ентоні Блінкен офіційно оголосив про новий пакет військової допомоги для України на суму 1,85 мільярда доларів, який уперше передбачає передачу системи протиповітряної оборони Patriot.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: