Прем’єр Чехії назвав успішним головування країни в ЄС

Субота, 31 грудня 2022, 14:30

За словами прем’єр-міністра Чехії Петра Фіали, його країна в цілому успішно впоралась із роллю головування в Раді Європейського Союзу, що добігла кінця в суботу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на iDNES.

У своій заяві Фіала нагадав, що значний вплив на головування мало російське вторгнення в Україну в лютому та високі ціни на енергоносії. Ці два пункти увійшли до п'ятірки головних політичних пріоритетів Праги, серед інших – зміцнення європейської обороноздатності, безпека кіберпростору та стійкість європейської економіки і демократичних інститутів.

"За останні півроку завдяки нашим спільним зусиллям ми досягли низки домовленостей, які багато хто називав неможливими. Завдяки цьому Чеська Республіка знову сприймається в Європі як надійний партнер і шанований член Союзу", – вважає чеський прем’єр.

Серед таких досягнень Фіала згадав проведення першого саміту Європейської політичної спільноти у Празькому Граді, в якому взяли участь понад сорок лідерів європейських країн і який передував неформальній зустрічі лідерів ЄС.

Що головуюча у Раді ЄС Чехія планує для України та українців: деталі 

Крім того, під час чеського головування країни ЄС домовилися зокрема про скорочення споживання електроенергії в пікові години та оподаткування надприбутків електростанцій і постачальників викопного палива, обмеження продажу нових автомобілів з традиційними двигунами внутрішнього згоряння з 2035 року і реформу ринку торгівлі квотами на викиди.

У зовнішньополітичному плані прем’єр Чехії згадав розблокування початку переговорів про вступ із Албанією та Північною Македонією та отримання Босніє. і Герцеговиною статусу кандидата на вступ, а також приєднання Хорватії до Шенгенської зони з початку 2023 року.

Крім того, під час чеського головування ЄС одноголосно ухвалив ще три пакети санкцій проти Росії та остаточно затвердив 18 мільярдів євро на фінансову підтримку України на наступний рік, що спочатку блокувалося Угорщиною.

Фіала наголосив на важливості того, що ЄС твердо стоїть на боці України та об'єднується навколо неї. "Ми допомагаємо з відновленням інфраструктури, таким чином зменшуючи кількість людей, які мали б покинути свою країну через війну", – зазначив він.

Як повідомлялось, у першому півріччі 2023 року, коли головування в Раді Європейського Союзу посяде Швеція, ключові напрямки діяльності органу будуть враховувати повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: