Суд ЄС підтримав "право на забуття" в інтернеті у разі доведення недостовірної інформації

Четвер, 8 грудня 2022, 10:56

Оператор пошукової системи повинен видалити інформацію, знайдену в контенті, на який є посилання, якщо особа, яка вимагає видалення посилань, доведе, що така інформація є явно недостовірною.

Таке рішення ухвалив Суд ЄС, розглядаючи справу про так зване "право на забуття", пише "Європейська правда".

При цьому такі докази не обов'язково повинні випливати з судового рішення, винесеного проти видавця сайту.

Два менеджери групи інвестиційних компаній звернулися до компанії Google з проханням видалити результати пошуку, здійсненого за їхніми іменами на основі їхніх імен, які містили посилання на певні статті, що критикували інвестиційну модель цієї групи. Вони стверджують, що ці статті містять недостовірні твердження.

Вони також звернулися до Google з проханням видалити їхні фотографії, що відображалися у вигляді "мініатюр", зі списку результатів пошуку зображень, зробленого на основі їхніх імен.

Google відмовився задовольнити цю вимогу, посилаючись на професійний контекст, в якому були розміщені ці статті та фотографії, і стверджуючи, що йому невідомо, чи є інформація, що міститься в цих статтях, достовірною чи ні.

Федеральний суд Німеччини, на розгляд якого було винесено цей спір, звернувся до Суду ЄС з проханням надати тлумачення загального положення про захист даних, яке регулює право на видалення ("право бути забутим"), а також директиви про захист фізичних осіб у зв'язку з обробкою персональних даних у світлі Хартії Європейського Союзу про захист основних прав людини.

У сьогоднішньому рішенні Суд зазначає, що право на захист персональних даних не є абсолютним правом, а має розглядатися у зв'язку з його функцією в суспільстві та бути збалансованим з іншими основоположними правами відповідно до принципу пропорційності. Відповідно, загальний регламент про захист даних прямо передбачає, що право на видалення виключається, якщо обробка необхідна для здійснення права, зокрема, на інформацію.

"Однак, право на свободу вираження поглядів та інформації не може бути враховане там, де щонайменше, частина - яка не є другорядною - інформації, що міститься в матеріалі, на який робиться посилання виявляється неточною", - йдеться у рішенні.

Таким чином, якщо особа, яка звернулася з проханням про вилучення посилання, подає відповідні та достатні докази, здатні обґрунтувати його або її вимогу і встановити явну недостовірність інформації, що міститься в процитованому контенті, оператор пошукової системи зобов'язаний задовольнити таку вимогу, йдеться у рішенні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: