Соратники Шольца наполягають на потребі дипломатії для закінчення війни РФ проти України

Четвер, 12 січня 2023, 09:11

Фракція Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) у Бундестазі виступає за дипломатичні ініціативи щодо припинення агресивної війни Росії проти України.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Spiegel.

"Тому що ми знаємо, що війни зазвичай не закінчуються на полі бою", - йдеться в проєкті позиційного документа найбільшої урядової фракції, рішення щодо якого має бути прийняте на щорічних зборах, які розпочинаються цього четверга.

"Навіть якщо зі зрозумілих причин довіри до нинішнього російського керівництва більше немає, дипломатичні переговори повинні залишатися можливими" – сказано в документі.

Саме тому телефонні переговори між канцлером Олафом Шольцем (СДПН) та президентом Росії Владіміром Путіним є правильними і необхідними, вважають у партії.

Скрізь, де це можливо, слід проявляти дипломатичні ініціативи, йдеться в документі у версії від вечора середи. "Ми повинні продовжувати докладати всіх зусиль, щоб переконати Росію вивести війська і вимагати чесної готовності укласти з Росією справедливу мирну угоду", - йдеться в документі.

У дев'ятисторінковому проєкті документа під назвою "Соціал-демократична міжнародна політика в переломний момент" зазначається, що успіхи в переговорах з Росією можуть бути досягнуті в "невеликих підсферах", наприклад, обмін полоненими або експорт зерна через Чорне море. Важливо розвивати ці підходи, наприклад, у сфері контролю над озброєннями.

Українська влада скептично ставиться до дипломатичних ініціатив. Вона не бачить сенсу в переговорах з Росією, поки всі війська не будуть виведені з її території - включаючи півострів Крим, який Росія анексувала ще в 2014 році. Вона закликає союзників до постачання додаткової зброї. Наразі основна увага приділяється основним бойовим танкам західного зразка, таким як німецький Leopard 2. Документ не заглиблюється в цю дискусію. Зазначається лише, що Німеччина вже постачала Україні техніку та озброєння "у великих масштабах".

У довгостроковій перспективі автори документа також уявляють собі заходи з розбудови довіри з РФ, якщо вона відмовиться від війни. Однак перед цим має відбутися "фундаментальна відмова від злочинної агресивної війни Росії проти України та експансіоністської ідеології, що стоїть за нею", йдеться у проєкті.

Політика СДПН щодо Росії до початку війни в Україні була піддана різкій критиці. У передвиборчій програмі СДПН на 2021 рік досі міститься речення: "Мир в Європі не може існувати проти Росії, а лише разом з нею". Тепер партія хоче переглянути свою позицію. На партійному з'їзді наприкінці 2023 року має бути прийнята нова концепція зовнішньої політики та політики безпеки, для чого Комісія з міжнародної політики наразі працює над пропозиціями. Вони мають бути готові до кінця місяця.

Лідер СДПН Ларс Клінгбайль визнав у жовтні, що його партія помилилася в оцінці деяких аспектів своєї політики щодо Росії в останні десятиліття. У своїй програмній промові він виступив за фундаментальне переосмислення. "Сьогодні мова йде про організацію безпеки проти Росії", - сказав лідер партії. "Росія вийшла з системи спільної безпеки і спільної системи цінностей. Наша безпека має функціонувати без Росії" – зазначив він.

У проєкті позиційного документу фракції тональність інша. Там дійсно йдеться про те, що Росія діє як агресор, якому треба протидіяти послідовним стримуванням. Однак Росія і надалі залишатиметься країною зі значною територією, населенням та військовою силою на європейському континенті. "Це матиме значення для побудови архітектури європейської безпеки в довгостроковій перспективі" – йдеться у документі.

Парламентська група заявляє, що проєкт позиційного документа був узгоджений з керівництвом партії.

Заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник вже відреагував на цей документ і заперечив думці, що війни, як правило, не вирішуються на полі бою. "Війни майже завжди вирішуються на полі бою. Німеччині це краще знати", - написав колишній посол у Берліні у Твіттері.

Нагадаємо, співголова Соціал-демократичної партії Німеччини Ларс Клінгбайль розкритикував рішення президента Франції Еммануеля Макрона оголосити про надання Україні легких колісних танків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: