Президентка Європарламенту представила антикорупційний план на тлі "Катаргейту"

Четвер, 12 січня 2023, 21:20

Президентка Європейського парламенту Роберта Метсола в четвер презентувала керівникам політичних груп парламентського органу свій антикорупційний план на тлі скандалу з підкупом європарламентарів з боку Катару й Марокко.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Фігурант "Катаргейту" вийшов зі складу делегації Європарламенту до Катару

"Ці негайні реформи є першими кроками у відновленні довіри до європейського процесу ухвалення рішень та початку ширшої реформи Європейського парламенту. Наша мета – швидко рухатися вперед", – прокоментувала Метсола після зустрічі з європарламентарями.

Запропонована нею антикорупційна реформа передбачає, що колишні депутати Європарламенту не зможуть лобіювати інтереси бізнесу або урядів одразу після того, як підуть з посади, а імена чинних парламентарів, які порушують правила, будуть оприлюднені.

Також Метсола пропонує посилити контроль над лобістами Європарламенту й публікувати список усіх їхніх зустрічей і депутатами. Крім того, будуть запроваджені вибіркові перевірки фінансових декларацій та зв’язків депутатів з будь-якою країною, що не входить до складу 27 країн-членів ЄС.

Європарламент готує антикорупційний план на 10 пунктів через "Катаргейт"

В офісі президентки Європарламенту стверджують, що деякі з її пропозицій можуть бути впроваджені протягом декількох тижнів, якщо на це погодяться політичні групи.

Політична група соціалістів вважає, що пропозиції Метсоли є гарною відправною точкою, але пропонують додатково заборонити всім представникам Катару заходити до Європарламенту до завершення розслідування, а також забезпечити кращий захист інформаторів, які повідомляють про неправомірні дії.

Після представлення пропозицій президентки Європарламенту керівництво політичних груп домовилось продовжувати роботу над ними.

Зміни обговорюються через місяць після того, як у Бельгії арештували чотирьох фігурантів за звинуваченням у корупції, відмиванні грошей та участі в злочинній організації за підозрою в тому, що вони брали гроші від представників Катару і Марокко, щоб впливати на ухвалення рішень у Європарламенті.

Катар і Марокко категорично заперечують свою причетність, але Європарламент призупинив роботу над усіма справами, пов'язаними з Катаром, до завершення розслідування.

Більше читайте тут: Сумки з грошима за "добре слово" про Катар: історія топ-хабарництва у Європарламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: