В Європарламенті погодили нові повноваження для прокуратури ЄС після корупційного скандалу

П'ятниця, 13 січня 2023, 12:29

Депутати Європарламенту дали зелене світло внесенню змін до внутрішнього регламенту Європарламенту та надали Європейській прокуратурі повноваження вимагати зняття юридичної недоторканності з євродепутатів, підозрюваних у скоєнні тяжких злочинів.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Зміни були одноголосно ухвалені у четвер конституційним комітетом Європарламенту і, як очікується, будуть остаточно затверджені на пленарному засіданні наступного тижня у Страсбурзі.

Втім, спостерігачі вже висловили думку, що зміни мають швидше косметичний характер, аніж суттєвий, щоб мати дійсно трансформаційний ефект.

Зміни до Регламенту Європарламенту передбачають, що у випадку, коли розслідування Європейської прокуратури стосуються осіб, захищених привілеями чи імунітетами за законодавством ЄС, Європейський головний прокурор має звернутися з проханням про їх зняття.

"За той короткий час, що Європейська прокуратура працює, вона виявила мільярди євро можливих збитків у своїх розслідуваннях, довівши, що є важливим гравцем у боротьбі з корупцією фондів ЄС", - сказала Габі Бішофф, доповідач від соціалістів щодо змін правил.

Зміна правил, яка була прискорено проведена через парламент, є частиною реакції на скандал з "Катаргейтом", в результаті якого кілька депутатів Європарламенту і співробітників парламенту були заарештовані і піддані розслідуванню за ймовірне отримання хабарів в обмін на політичну підтримку. Еміратська країна заперечує будь-які правопорушення.

Парламент, ймовірно, завершить процес зняття юридичної недоторканності з тих, кому висунуті звинувачення, до початку лютого.

Нагадаємо, 12 січня президентка Європейського парламенту Роберта Метсола презентувала керівникам політичних груп парламентського органу свій антикорупційний план на тлі скандалу з підкупом європарламентарів з боку Катару й Марокко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: