Анкара викликала дипломатів дев'ятьох країн Заходу, які казали про підвищену небезпеку в Туреччині

Четвер, 2 лютого 2023, 20:34

Міністерство закордонних справ Туреччини в четвер викликало послів дев'яти західних країн через їхні рішення про тимчасове закриття дипломатичних представництв і попередження про загрозу безпеці після інцидентів зі спаленням Корану в Європі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

За даними співрозмовників агентства в турецькому МЗС, були викликані очільники посольств Бельгії, Британії, Італії, Німеччини, Нідерландів, Сполучених Штатів, Франції, Швеції та Швейцарії.

Франція, Німеччина, Італія та США були серед країн, які протягом останнього тижня попередили своїх громадян про підвищений ризик нападів у Туреччині, особливо на дипломатичні представництва й немусульманські місця поклоніння.

А Німеччина, Франція і Нідерланди тимчасово закрили посольства й консульства у Стамбулі з міркувань безпеки.

В Осло заборонили акцію перед посольством Туреччини, де хотіли палити Коран

"Такі одночасні дії не є пропорційним і здоровим підходом і... лише слугують таємним планам терористичних організацій", – заявило джерело в МЗС Туреччини й додало, що безпека всіх диппредставництв забезпечується відповідно до міжнародних конвенцій, а "союзники повинні співпрацювати з турецькою владою".

Інцидент стався на тлі антитурецьких акцій зі спаленням Корану у деяких європейських країнах. Ці акції організовує правий дансько-шведський активіст Расмус Палудан. Він заявив про плани щоп’ятниці палити Коран доти, доки Туреччина не розблокує прийняття Фінляндії і Швеції до НАТО.

За останні тижні такі акції відбулися у Стокгольмі й Копенгагені, у Гельсінкі це йому не дозволили. Проти самого Палудана у Туреччині відкрили кримінальну справу.

Провокативні акції додатково загострили невизначеність зі вступом Швеції та Фінляндії – президент Туреччини заявив, що Анкара не ратифікує вступ Швеції, доки в країні не заборонено палити чи в інший спосіб паплюжити Коран. Паралельно Анкара натякає, що Фінляндія може швидко отримати згоду, якщо відмовиться від ідеї вступу одночасно зі Швецією. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: