В Осло заборонили акцію перед посольством Туреччини, де хотіли палити Коран

Четвер, 2 лютого 2023, 17:41

Поліція Норвегії з міркувань безпеки вирішила не дозволяти проведення акції протесту під посольством Туреччини в Осло 3 лютого, на якій планували спалити Коран.

Про це повідомляє Reuters, пише "Європейська правда". 

"Спалення Корану залишається законним способом висловлювати політичні погляди у Норвегії, проте проводити цю акцію не можна з безпекових міркувань", - заявили у поліції, посилаючись на те, що отримали інформацію, яка спонукала до відповідних рішень. 

Фінляндія і Швеція не змінюють планів разом вступати в НАТО

Тим часом в МЗС Норвегії прокоментували виклик посла до МЗС Туреччини у зв'язку із запланованою акцією. 

"Наш посол пояснив, що йдеться про конституційне право свободи вираження поглядів у Норвегії, та зазначив, що влада Норвегії не підтримує цю демонстрацію і ніяк не причетна до її планування", - прокоментував агентству речник МЗС.

Нагадаємо, акції зі спаленням Корану організовує правий дансько-шведський активіст Расмус Палудан. Він заявив про плани щоп’ятниці палити Коран доти, доки Туреччина не розблокує прийняття Фінляндії і Швеції до НАТО.  За останні тижні такі акції відбулися у Стокгольмі й Копенгагені, у Гельсінкі це йому не дозволили.

Провокативні акції додатково загострили невизначеність зі вступом Швеції та Фінляндії – президент Туреччини заявив, що Анкара не ратифікує вступ Швеції, доки в країні не заборонено палити чи в інший спосіб паплюжити Коран. Паралельно Анкара натякає, що Фінляндія може швидко отримати згоду, якщо відмовиться від ідеї вступу одночасно зі Швецією. 

Проти самого Палудана у Туреччині відкрили справу. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: