Суд визнав незаконним відмову від держфінансування фонду "Альтернативи для Німеччини"

Середа, 22 лютого 2023, 18:43

Німецький Федеральний конституційний суд у Карлсруе визнав неконституційною попередню практику фінансування партійних фондів, яка позбавляла права на бюджетну підтримку фонд ультраправої "Альтернативи для Німеччини".

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в публікації Zeit.

Політичні партії в Німеччині мають фонди, з яких фінансує дотичну діяльність – приміром освітні чи культурні заходи. Ці фонди можуть отримувати бюджетне фінансування, але правової бази для нього наразі немає.

До цього часу керівним принципом для фінансування було рішення суду в Карлсруе від 1986 року, в якому йдеться про те, що необхідно забезпечити "належне врахування всіх постійних, значущих політичних тенденцій у Федеративній Республіці Німеччина".

У 2019 році німецькі законодавці відмовились виділяти бюджетні кошти на фонд імені Еразма Роттердамського (DES), пов’язаний із "Альтернативою для Німеччини", тоді як решта шість партійних фондів, навпаки, кошти отримали.

У Німеччині скасували додаткові виплати парламентським партіям, затверджені за уряду Меркель

Партія вирішила оскаржити це, вимагаючи виділити для DES майже вісім мільйонів євро ще у 2022 році й майже 12 мільйонів – на 2023-ій. Федеральний конституційний суд у результаті ухвалив, що у такому важливому питанні, як бюджетне фінансування, правове регулювання необхідне.

Водночас те, чи отримає фонд "Альтернативи для Німеччини" кошти, буде вирішене окремо, а решта фінансових претензій партії, пов’язана з іншими роками, була здебільшого відхилена.

У 2017 році німецький Бундестаг ухвалив зміни до конституції ФРН, який передбачає позбавлення фінансування з держбюджету партій, які мають на меті зашкодити демократичному устрою країни. "Альтернатива для Німеччини", як відомо, перебуває під наглядом спецслужб через екстремістські погляди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: