У Німеччині скасували додаткові виплати парламентським партіям, затверджені за уряду Меркель

Вівторок, 24 січня 2023, 21:10

Конституційний суд Німеччини у вівторок постановив, що рішення Бундестагу від 2018 року про підвищення верхньої межі державного фінансування політичних партій на 25 мільйонів євро на рік було незаконним.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

У 2018 році тодішня правляча коаліція на чолі з ексканцлеркою Ангелою Меркель затвердила зміни до закону про фінансування політичних партій, які підвищили річний ліміт фінансування до 190 мільйонів євро.

Три менші партії – "Зелені", вільні демократи і "Ліва партія", які тоді перебували в опозиції, оскаржили закон.

Згідно з рішенням найвищого суду Німеччини, зміни до законодавства можуть зробити партії надто залежними від держави. А аргументи законодавців на користь збільшення фінансування – як-то необхідність оцифрування їхньої комунікації – не були достатніми.

Крім того, збільшення державного фінансування партій не брало до уваги економію коштів, яка може бути отримана в результаті переходу на електронні засоби зв'язку.

Державне фінансування партій у Німеччині відповідає сумі грошей, яку вони отримують від своїх членів або пожертвувань, до фіксованого ліміту. Поки не зрозуміло, який вплив матиме рішення Конституційного суду Німеччини на держфінансування, що вже надається партіям.

У 2017 році німецький Бундестаг ухвалив зміни до конституції ФРН, який передбачає позбавлення фінансування з держбюджету партій, які мають на меті зашкодити демократичному устрою країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.