Президент Чехії: варто розглянути вступ України в НАТО одразу після війни 

Неділя, 26 лютого 2023, 09:00

Обраний президент Чехії Петр Павел вважає, що Північноатлантичному альянсу варто розглянути прийняття України до свого складу одразу після завершення війни. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав в інтерв’ю Суспільному. 

Павел зауважив, що з точки зору технічної сумісності Україна вже виконала "домашнє завдання", а ЗСУ мають цінний досвід реальної війни, так само Україна є повністю сумісною з НАТО з точки зору цінностей і довгострокових стратегічних інтересів, і єдина проблема що залишається - триваюча війна, тому що прийняття України раніше загрожує прямим зіткненням Альянсу з Росією.

"Тож нам треба дочекатися закінчення війни та відновлення суверенітету України. І тут постане питання членства в НАТО. І на цьому етапі я б підтримав його, оскільки вважаю, Україна заслуговує на те, щоб її розглядали як нового члена НАТО — за дотримання стандартів, за захист цінностей, які важать для усіх нас. А ще українські військові, будуть, мабуть, найдосвідченішими з усіх, і були б великою перевагою для країн НАТО. Отже, є всі причини, чому ми повинні розглядати членство України в НАТО відразу після війни", - зазначає Петер Павел. 

За його словами, якщо дивитися на НАТО як на зону стабільності, дружби та співпраці, таку зону хочеться розширювати - не у тому сенсі, щоби наблизити кордони до Росії, хоча Москва продовжує вбачати у цьому загрозу для себе. 

"Звичайно, у них відмінне сприйняття, але ми повинні залишатися при своїх аргументах. Розширення зони співпраці насправді нікому не загрожує. Розширення НАТО коштом України посилило б безпеку та стабільність у Європі. Ми повинні зробити такий крок, коли для цього будуть умови", - каже президент Чехії.

В інтерв’ю він сказав також, що союзникам варто готуватися підтримувати Україну у тривалій перспективі, незалежно від сподівань на її якнайшвидшу перемогу, та не виключати менш оптимістичних сценаріїв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: