ЄС погодився допомагати Україні створити міжнародний суд для лідерів РФ

П'ятниця, 3 лютого 2023, 18:11

Європейський союз досяг одностайності про потребу створити механізм покарання російської верхівки за злочин агресії, але наразі не дав згоду на створення у Гаазі окремого спецтрибуналу.

Про це йдеться у підсумковому документі саміту Україна-ЄС, коментований переклад якого публікує "Європейська правда".

Євросоюз, зокрема, підкреслив важливість покарання представників держави агресора за вчинене ними в Україні.

"Ми підкреслили, що воєнні злочини та інші найсерйозніші злочини, вчинені під час агресивної війни Росії проти України... є грубим порушенням міжнародного права. Ми підкреслили нашу підтримку розслідувань прокурора Міжнародного кримінального суду. Росія та всі виконавці та пособники будуть притягнуті до відповідальності", - йдеться у спільній заяві за підписами президентів України, Єврокомісії та Європейської ради

Формулювання цього документу також були узгоджені з усіма державами-членами ЄС. Важливо, що вони дали окрему згоду також за міжнародне кримінальне переслідування за вчинення злочину агресії.

"Ми домовилися продовжити спільну роботу над забезпеченням повної відповідальності, у тому числі шляхом створення відповідного механізму для злочину агресії, переслідування якого становить інтерес для міжнародної спільноти в цілому", - йдеться у документі.

Злочин агресії має особливу вагу, зокрема, через те, що відповідальними у його скоєнні є найвище військове та політичне керівництво РФ. Україна підкреслила, що надає перевагу створенню Спеціального трибуналу щодо злочину агресії, але ця заява лишилася односторонньою. У ЄС пояснюють, що наразі не дійшли згоди щодо деталей створення такого трибуналу. Детально про рішення саміту читайте у публікації "Від звільнення Криму до шляху в ЄС"

Дивіться також відеопояснення: Головне з саміту Україна-ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: