Поліція Стокгольма заборонила нову акцію зі спаленням Корану

Четвер, 9 лютого 2023, 20:21

Поліція Стокгольма не дала дозволу на нову акцію зі спаленням Корану біля посольства Туреччини з міркувань, що не зможе гарантувати безпеку та громадський порядок у разі її проведення.

Про це повідомляє SVT, пише "Європейська правда". 

У поліції проконсультувалися зі спецслужбою Säpo та дійшли висновку, що у разі проведення демонстрації правоохоронці не можуть бути впевнені, що гарантують підтримання громадського порядку і безпеки.  

Прем'єр Швеції готовий відновити переговори з Туреччиною щодо НАТО, як тільки погодиться Анкара

Поліція зазначає, що інше рішення щодо акції, порівняно з попереднім разом, грунтується на зміні безпекової ситуації з того моменту, і що зараз подія може створити більші загрози для національної безпеки. 

"Ми вважаємо, що зробили правильну оцінку минулого разу, коли дали Палудану дозвіл на акцію, і зробили правильну оцінку також зараз. В обох випадках ми повинні були враховувати ситуацію, а ситуація за цей час змінилася", – зазначив речник поліції Ула Естерлінг. 

У Säpo раніше повідомили, що зафіксували зростання кількості погроз на адресу Швеції після попередньої акції зі спаленням Корану перед посольством. 

Цього разу заявку подавав не скандально відомий праворадикальний активіст Расмус Палудан, а інша особа від імені асоціації, яка виступає проти вступу Швеції в НАТО

Нагадаємо, акції зі спаленням Корану у Північній Європі організовує правий дансько-шведський активіст Расмус Палудан. Він заявив про плани щоп’ятниці палити Коран доти, доки Туреччина не розблокує прийняття Фінляндії і Швеції до НАТО.  За останні тижні такі акції відбулися у Стокгольмі й Копенгагені, у Гельсінкі, а згодом Осло це йому не дозволили.

Провокативні акції додатково загострили невизначеність зі вступом Швеції та Фінляндії – президент Туреччини заявив, що Анкара не ратифікує вступ Швеції, доки в країні не заборонено палити чи в інший спосіб паплюжити Коран. Паралельно Анкара натякає, що Фінляндія може швидко отримати згоду, якщо відмовиться від ідеї вступу одночасно зі Швецією. 

Проти самого Палудана у Туреччині відкрили справу. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: