Прем’єр Латвії: Україна має почати переговори про вступ до ЄС цього року, до НАТО – після війни

Четвер, 16 березня 2023, 18:10

Латвія підтримує початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу вже у 2023 році, водночас про приєднання до Північноатлантичного Альянсу, має йтися після перемоги Києва у війні.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Укрінформ", про це в четвер під час візиту до Києва заявив прем’єр-міністр Латвії Криш’яніс Каріньш.

Каріньш сказав, що виступає за відкриття переговорів про членство України в ЄС у 2023 році та переконує в цьому інших європейських лідерів.

"У цій боротьбі за безпеку і мир у всій Європі Україна має перемогти, і ми щиро віримо, що вона переможе. Ми також думаємо про майбутнє і, зазираючи в нього, бачимо належну й гідну роль України як члена нашої спільної родини Європейського Союзу. Я в усіх свої розмовах і зверненнях до колег з ЄС стверджую, що перемовини про вступ України до Євросоюзу мають початися вже цього року", – запевнив він.

За словами латвійського прем’єра, його країна готова переконувати весь світ у тому, що жахливі звірства Росії на території України не повинні залишитися безкарними, тому має бути створений спеціальний трибунал, щоб винні дістали належне справедливе покарання.

Прем'єр Латвії за те, щоб розпочати переговори про вступ України в ЄС ще цього року

"Ми також глибоко переконані: щойно Україна завершить цю війну своєю заслуженою перемогою, вона зможе розпочати вступ до НАТО, тому що тільки членство України одночасно в ЄС і НАТО буде запорукою тривалого миру і безпеки в Європі", – наголосив Каріньш.

Своєю чергою прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на пресконференції заявив, що Латвія вже надала Україні військової допомоги на 300 мільйонів євро, а разом із новим пакетом ця сума зросте до 370 мільйонів євро.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Латвії Криш’яніс Каріньш прибув до Києва раніше в четвер.

Раніше він стверджував, що  після закінчення бойових дій Україна має стати членом НАТО з усіма належними гарантіями безпеки, щоб запобігти новій війні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: