Прем’єр Латвії: якщо якась країна може поставити рекорд у процесі вступу в ЄС, то це Україна

Понеділок, 20 березня 2023, 15:35

В ЄС поки не готові розпочати цього року переговори про членство з Україною, але якщо і є якась країна, яка здатна поставити рекорд у процесі вступу, то це Україна.

Про це прем’єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш сказав в інтерв’ю "Європейській правді".

Він повторив свою думку про те, що процес переговорів про вступ України в ЄС має розпочатися ще цього року, до закінчення війни. При цьому, як зазначив Каріньш, в Євросоюзі ще не готові до такого розвитку подій.

"Вони ще не готові – але вони будуть готові. Це процес. Це так само як зі зброєю, де ми, балтійці, були в авангарді. І хоча на початку багато хто говорив "ні-ні-ні", зараз вони кажуть "так-так-так!". Тому знову ми на першій лінії", – сказав він.

"Я вважаю, що якщо якась країна може поставити тут рекорд, то це ваша країна. Тому що в інших випадках, навіть у моїй країні, Латвії – у той час як уряд пропонує реформи, і суспільство в цілому теж цього хоче – але є також групи впливу, які проти цього", – зазначив Каріньш.

На його думку, в України зараз є рідкісні можливості саме через війну.

"Те, що робить Росія – водночас згуртовує вашу націю у прагненні до своєї мети. І ви зараз значно більш єдині у бажанні долучитися до ЄС, ніж багато інших держав-кандидатів раніше", – вважає прем’єр Латвії.

І це також, на його думку, створює можливість бути швидшими у вступі, ніж це робили інші.

"Звісно, вступ до ЄС – це все одно тривалий процес, це не зробиш за три дні і це не те, що реально зробити за рік. Але для мене ясно, що процес має розпочатися. Бо тільки після того, як це почнеться, усі побачать, як швидко він рухається – або ж не рухається. І далі – справа не за Євросоюзом. Справа за Україною, за тим, як ваш уряд і ваш парламент буде втілювати ті чи інші реформи", – заявив Каріньш, додавши, що він особисто налаштований у цьому питанні позитивно.

Раніше колишній президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер застеріг від нереалістичних очікувань щодо швидкого вступу України до Європейського Союзу.

Як повідомлялося, Латвія підтримує початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу вже у 2023 році, водночас про приєднання до Північноатлантичного Альянсу, вважає глава латвійського уряду, має йтися після перемоги Києва у війні.

Повне інтерв'ю з прем'єр-міністром Латвії дивіться на Youtube-каналі ЄвроПравди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: