У Шотландії обрали наступника лідерки найбільшої партії, який має очолити країну

Понеділок, 27 березня 2023, 16:37

Шотландська національна партія в понеділок оголосила ім’я нового лідера замість Ніколи Стерджен – першої міністерки, яка обіймала цю посаду рекордні вісім років.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Згідно з результатами голосування членів Шотландської національної партії (SNP), більшість голосів – 52,1% – отримав чинний міністр охорони здоров’я шотландського уряду Хумза Юсаф. Його конкурентка, міністерка фінансів та економіки Кейт Форбс, здобула 47,9% голосів.

 

Стерджен, як очікується, у вівторок подасть у відставку з посади першої міністерки Шотландії, після чого замість неї буде призначено Юсафа: Шотландська національна партія має більшість у парламенті, який і призначає главу тамтешнього уряду.

Форбс, яку оглядачі називають висхідною зіркою SNP, під час боротьби за лідерське крісло партії зазнала критики через свою опозицію легалізації одностатевих шлюбів.

Водночас Хумза Юсаф, попри перемогу на внутрішньопартійних виборах, не користується значною підтримкою шотландців: згідно з опитуванням Ipsos, 42% шотландців негативно ставляться до нього і лише 22% мають позитивну думку.

Нікола Стерджен – перша жінка на посаді першого міністра Шотландії та обіймає її довше за усіх попередників. Для багатьох вона стала ключовим політиком у боротьбі за незалежність Шотландії. Про майбутню відставку політикиня оголосила в лютому.

Стерджен планувала, щоби Шотландська національна партія йшла на наступні вибори як де-факто референдум, але щодо цього всередині партії не було єдності. У березні SNP планує провести спеціальний з’їзд, щоб обговорити свою позицію з цього питання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: