МЗС Білорусі: розміщення ядерної зброї відповідає міжнародному праву, так робить і НАТО

Вівторок, 28 березня 2023, 10:38

Міністерство закордонних справ Білорусі заявило, що розміщення ядерних боєзарядів РФ на території країни без передання Мінську контролю за ними не суперечить міжнародному праву, та вказали на аналогічну практику НАТО.

Відповідний коментар відомство оприлюднило 28 березня, повідомляє "Європейська правда".

У відомстві заявили, що Білорусь потерпає від санкцій, тиску та грубого втручання у свої внутрішні справи з боку країн Заходу. На додачу, заявили в білоруському МЗС, сусідні країни-члени НАТО "нарощують військовий потенціал" в безпосередній близькості біля білоруських кордонів.

Радбез ООН цього тижня обговорить розміщення ядерної зброї РФ у Білорусі

"З огляду на зазначені обставини і законні занепокоєння та ризики у сфері національної безпеки, що випливають із них, Білорусь вживає вимушених дій у відповідь щодо зміцнення власної безпеки та обороноздатності", - заявили в міністерстві.

У Мінську вважають, що військове співробітництво Білорусі та Росії здійснюється "в суворій відповідності з міжнародним правом". 

"Навчання білоруських пілотів, здатних керувати літаками зі специфічними боєприпасами, модернізація таких літаків, так само як і розміщення ядерних боєзарядів на території Білорусі без передання Мінську контролю за ними, а також доступу до відповідних технологій, жодним чином не суперечать положенням статей I і II Договору про нерозповсюдження ядерної зброї", - заявили в МЗС Білорусі.

Крім того, у відомстві вказали, що це не є нововведенням у сфері військового співробітництва неядерної та ядерної держав, вказавши на практику НАТО щодо "спільних ядерних місій".

"На території європейських країн-членів НАТО зберігаються понад 150 одиниць тактичної ядерної зброї США, підготовлено понад 250 літаків для їх можливого застосування", - зауважили в МЗС Білорусі.

Нагадаємо, президент Росії Владімір Путін заявив, що у Білорусі до липня розмістять тактичну ядерну зброю і порівняв власні ядерні плани з розміщенням США своєї зброї в Європі. Він наполягав на тому, що Росія не порушить обіцянки щодо нерозповсюдження ядерної зброї.

Детальніше про наміри РФ щодо ядерної зброї у Білорусі дивіться у відеоблозі ЄвроПравди.

Читайте також - Ядерний удар по дружбі з Китаєм: як шантаж НАТО зашкодив Путіну і не приборкав Захід

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: