Естонії закидають зловживання фондом ЄС з допомоги Україні для оновлення власного арсеналу – ЗМІ

Вівторок, 28 березня 2023, 11:24

У Євросоюзі нібито критикують Естонію за те, як країна використовує механізм ЄС для компенсацій країнам-членам за передану Україні зброю і "коштом інших країн" переозброює свою армію. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Politico з посиланням на кількох анонімних співрозмовників у дипломатичних колах. 

Офіційно країни ЄС вітають роботу Європейського фонду миру як прояв солідарності, проте за лаштунками нібито наростає невдоволення. Зі слів співрозмовників Politico, найактивніше претензії лунають до Естонії. 

Країни роблять внески до Європейського фонду миру пропорційно до свого ВВП, розмір компенсації за передану зброю теж однаковий – 84% від ціни. Проте немає чітко прописаної методології, як країни розраховують вартість переданої допомоги. За словами одного зі співрозмовників, у цьому питанні підходи країн дуже різняться. 

Дані щодо переданої зброї засекречені, проте з того, що стало відомо європейським дипломатам, шість країн-членів розраховують запитувану суму компенсації від вартості закупівлі нової зброї на заміну переданій, а не тієї, яку вони віддали Україні. 

Серед таких країн - Фінляндія, Латвія, Литва, Естонія, Франція та Швеція, хоча частка випадків, коли вартість розраховували від закупівлі заміни, в останньої суттєво нижча. 

Якщо брати загальну суму запитуваної компенсації, то на першому місці опинилася Естонія – країна розрахувала вартість переданого у 160 млн євро, з яких сподівається отримати як компенсацію через Європейський фонд миру 134 млн. 

Дипломати деяких країн через це почали критикувати Таллінн за неоднозначну поведінку – мовляв, з одного боку прем’єрка Кая Каллас закликає до максимальної допомоги Україні і сама Естонія активно надає її, проте водночас Естонія вирішила скористатися цим механізмом для щедрої модернізації власних збройних сил. 

"Вони віддають Україні свій металолом і купують для себе найновішу зброю за кошти ЄС", - обурюється один зі співрозмовників Politico.

Ще один сказав, що до підходу Естонії питання є нібито вже у багатьох, але це не виносять у публічну площину, щоб не ставити під сумнів об’єднану позицію ЄС. 

"Вони передають стару зброю, яка вже знята з виробництва, а компенсацію запитують на основі вартості сучасних альтернатив. Наприклад, вони передали "Стріли", а компенсацію запросили як для закупівлі "Стінгерів", які, звісно ж, набагато кращі. І це теж одна з причин, чому військова підтримка Естонії для України відносно ВВП країни набагато вища, ніж в інших країн", - каже другий співрозмовник.  

У представництві Естонії при ЄС та Міноборони Естонії не відповіли на запит видання на момент публікації матеріалу. Втім, раніше Таллінн вже підтверджував, що розраховує вартість допомоги Україні на основі "вартості поновлення" переданої зброї.

Серед останнього, наскільки відомо, Естонія передала Україні снайперську зброю і спецспорядження. Також Естонія ініціювала у ЄС спільну закупівлю мільйона артилерійських снарядів для України

Читайте також: Снаряди в обхід Угорщини: як та на яких умовах ЄС спільно постачатиме боєприпаси Україні

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: